'Geef ooi en lam pijnstiller bij langdurige verlossing'

Bij een langdurige verlossing is het verstandig om glijcreme te gebruiken en de ooi zo nodig te voorzien van een pijnstiller. Dat adviseert Reinard Everts, dierenarts bij De Schapendokter.

%27Geef+ooi+en+lam+pijnstiller+bij+langdurige+verlossing%27
© VidiPhoto

In de natuur zorgt het vruchtwater, in combinatie met de vruchtvliezen van het lam, voor voldoende 'smeermiddel'. Wanneer het proces echter langer duurt, dan drogen de slijmvliezen in de geboorteweg weer op. In dat geval is het verstandig om gebruik te glijmiddel.

'Bij zware verlossingen adviseren we het gebruik van speciale verloscreme (glijcreme). Dit is een creme op basis van boorzuurzalf. De creme blijft veel beter rondom het lam in de geboorteweg zitten dan glijmiddel. Dit is helemaal het geval wanneer het lam al enige tijd dood is', aldus dierenarts Reinard Everts werkzaam bij De Schapendokter.

In dergelijke gevallen is het gebruik van verloscreme te prefereren boven het gebruik van glijmiddel. Ook wanneer de geboorteweg weinig ontsloten is kan het gebruik van verloscreme volgens hem inscheuren voorkomen.

Vergeet bij pijnstilling na een zware verlossing ook het lam niet, deze heeft flink klem gezeten en kan door de pijn moeite hebben om goed te drinken

Pijnstiller

Bij sommige verlossingen krijgt de ooi behoorlijk wat te verduren. Het gebruik van een goede pijnstiller (bijvoorbeeld Novem 20) is dan zeker aan te raden. De pijnstiller vermindert de zwelling en zorgt ervoor dat de ooi vlotter in de been komt, meer blijft vreten en daardoor ook sneller meer melk gaat produceren voor het lam.

'Vergeet echter ook het lam niet: deze heeft net zo goed klem gezeten en kan door de pijn moeite hebben om goed te drinken. Een klein beetje Novem (0,1 ml per 4 kg) kan wonderen doen', zegt Everts.

Schoon

Wel belangrijk is om bij de verlossing schoon te werken. 'Reinig en ontsmet je handen en onderarmen en de kling van de ooi met lauw-warm water en een ontsmettend en hydraterend middel. Bijvoorbeeld hibicet, citopogeen of citonol. Gebruik liever geen zeep omdat dit de vaginawand te veel uitdroogt. Gebruik eventueel verloshandschoenen.'

Stijgt ondanks deze voorzorgsmaatregelen de temperatuur van de ooi na het aflammeren tot boven de 40 graden en wordt de ooi sloom of stopt ze met vreten? Dan is de kans groot dat ze een baarmoederontsteking of een ontsteking van de geboorteweg heeft ontwikkeld. In dat geval is een behandeling met antibiotica aangewezen. Engemycine, Alamycine of Depocilline kunnen dan gebruikt worden. 'Vergeet ook hier niet om pijnstilling toe te dienen.'

Om ervoor te zorgen dat de melkproductie in deze situatie niet wegzakt kan de ooi ondersteund worden met een energiedrank, zoals 2 keer per dag 20 cc Ketosin.
Het is volgens Everts niet nodig om een ooi standaard met antibiotica te behandelen wanneer er hulp is verleend bij de geboorte.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer