'Gesteriliseerde' ram dekt koppel schapen

De gesteriliseerde ram Hans heeft bij melkschapenboerderij De Vreugdehoeve in Zwolle flink wat schapen gedekt. Schapenhouder Herman van Assen verwacht de komende weken zo'n vijfhonderd lammeren.

Van Assen werkt bij het fokken met twee rammen. Een gesteriliseerde ram en een dekram. De gesteriliseerde ram moet concurreren met de dekram en de schapen het 'hof maken'. In het geval van Hans ging het steriliseren niet helemaal goed. Na het uitvoeren van een echoscopie bleek volgens Van Assen dat 170 ooien drachtig waren.

'Wat een prachtige score. Je hebt natuurlijk een soort van grijs gebied. Bij de schapen die het kortst drachtig zijn, kun je dat soms dan net niet zien. Dus dan wacht je nog een paar weken en doe je opnieuw een echo. En toen kwamen er nog weer 87 bij. Dat kon toch echt niet, want de dekram was uit de koppel. Dat betekent dat de gesteriliseerde ram vanaf dag één wel degelijk heeft meegedekt.'

Toveren

Voor De Vreugdehoeve betekent dit problemen bij de fokkerij, maar ook drukte tijdens de feestdagen. In totaal zijn 257 schapen zijn drachtig en dat resulteert gemiddeld in twee lammeren per schaap. Afgelopen week is het eerste lam geboren.

De komende weken volgen nog honderden lammeren. Toch zijn ze bij De Vreugdehoeve blij met dit ongelukje. Van Assen glimlacht dat hij ook verrassingen had kunnen verwachten. 'De ram heet Hans en hij kan nog toveren ook.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  26° / 13°
  0 %
 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
Meer weer