Zuiderzeeland zet pompen aan voor fruittelers

Peilbeheerders van Waterschap Zuiderzeeland waren in de Noordoostpolder de afgelopen dagen druk met het vullen van watergangen bij fruitteeltbedrijven. Door de nachtvorstberegening hebben fruittelers tijdelijk behoefte aan extra water in de sloot.

Zuiderzeeland+zet+pompen+aan+voor+fruittelers
© Joost de la Court

Rayonbeheerders Jeen Hoogland en Fenna Reekers van het waterschap zijn er op tijd bij op deze frisse vrijdagochtend. Vanaf de vroege uurtjes controleren zij en nog twee collega's of het grotendeels geautomatiseerde netwerk van negen pompen tussen Marknesse, Luttelgeest en Kraggenburg goed draait. Het extra water wordt aangevoerd vanaf Blokzijl of uit Kuinre, al gauw een afstand van zo'n 7 kilometer.

Als alle fruittelers tegelijk hun sproeiers aanzetten, trekt dat gelijk heel veel water uit de sloten. 'Daarom moet je ruim van te voren inspelen op eventuele nachtvorst', legt Hoogland uit. De peilbeheerders zorgen dat de dagen ervoor alvast extra water wordt aangevoerd en vastgehouden.

Slobberpeil

Eerder hebben ze de sloten en tochten ook doorgespoeld, zodat de chloride- en ijzergehaltes van het oppervlaktewater niet te hoog oplopen. Dat kunnen de fruittelers in het gebied, die bij nachtvorst hun beregeningsinstallatie aanzetten, niet gebruiken, vertelt Hoogland. Fruitbomen hebben behoefte aan schoon water. 'We houden het water op maximaal 1,5 EC-waarde en op slobberpeil.'

Een ijslaagje beschermt de perenbomen van fruitteler Jan Willem de Jongh in Kraggenburg tegen nachtvorst.
Een ijslaagje beschermt de perenbomen van fruitteler Jan Willem de Jongh in Kraggenburg tegen nachtvorst. © Joost de la Court

Even verderop aan de Blokzijler Dwarsweg is perenteler Jan Willem de Jongh al vanaf 1 uur in de weer met het pompen van slootwater voor het beregenen van zijn percelen perenbomen.

Hij blijft er uiterlijk kalm onder. Het is pas de eerste keer dit jaar dat hij de sproeiers moet inzetten, vertelt hij. Het ijslaagje op de bomen houdt de bloesemknoppen op nul graden, weet hij. De ijskristallen hangen inmiddels in een dikke laag aan de takken en om de tere bloesemknoppen.

Plaatselijk vorst

De Jongh is gek genoeg de enige in het hele teeltgebied die vrijdagochtend beregent. Drie dagen eerder waren twee collega's in Marknesse aan de beurt. De Jongh heeft er wel een verklaring voor.

'De vorst is echt heel plaatselijk. Waarschijnlijk doordat het hier net iets minder waait of doordat de naastgelegen akkers zijn bewerkt en zo minder warmte uitstralen. Mijn collega's even verderop hebben geen last.'

Gelijk sproeiers kunnen aanzetten

Niet alleen de waterschapsmedewerkers moeten alert zijn, de telers zeker ook, merkt De Jongh op. 'De temperatuur kan van het ene op het andere moment onder de nul graden duiken. Dan moet je gelijk de sproeiers kunnen aanzetten.' Daarom is hij blij dat het waterschap het nodige voorwerk heeft gedaan en er voldoende water van goede kwaliteit beschikbaar is.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer