Varkens+verspreiden+geen+corona
Nieuws
© Archief Varkens.nl

Varkens verspreiden geen corona

Bij de corona-uitbraak vorig voorjaar in Noord-Brabant speelden varkens geen rol. Dat concluderen onderzoekers in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Onderzoek van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, het Erasmus Medisch Centrum, de Gezondheidsdienst voor Dieren en het Amphia Ziekenhuis in Breda concludeerden dat er geen aanwijzingen zijn voor spreiding van SARS-CoV-2 op varkensbedrijven in de regio rond Uden en Gemert-Bakel.

Op grond van de huidige informatie wordt de rol van varkens aan de epidemie bij de mens verwaarloosbaar geacht.


Aanleiding

Aanleiding voor het onderzoek waren de suggesties van sommige politici en bewonersgroepen dat er een relatie zou zijn tussen het aantal varkens in deze regio en de hevigheid van de corona-uitbraak bij mensen in deze omgeving. In maart 2020 werd in een specifieke regio van Noord-Brabant een opvallende dichtheid van corona-infecties waargenomen, waarbij de gemeenten Uden en Gemert-Bakel 215 gevallen per 100.000 inwoners rapporteerden. Deze regio is ook een van de meest varkensdichte regio's in het land en verschillende media veronderstelden associaties tussen de hoge aantallen humane patiënten met SARS-CoV-2 en infecties bij vee.

In de studie werd via bloedonderzoek aan de slachtlijn onderzocht of het coronavirus heeft geleid tot uitbraken in de varkensstapel. Zowel in de experimentele studies met varkens als in het serologisch onderzoek van slachtvarkens in de regio Uden en Gemert-Bakel is geen aanwijzing gevonden voor uitgebreide overdracht van SARS-CoV-2 onder varkens.

Landbouwminister Carola Schouten stuurde het onderzoeksrapport op oudjaarsdag naar de Tweede Kamer.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
Meer weer