Reclame+Code+Commissie+doet+uitspraak+over+%27varkensles%27
Nieuws
© Huisman Media

Reclame Code Commissie doet uitspraak over 'varkensles'

De Reclame Code Commissie heeft zich maandag uitgesproken over de juistheid van lesstof voor het basisonderwijs. Varkens in Nood was het niet eens met de 'varkensles' van The Pig Story. Op de meeste punten werd Varkens in Nood in het ongelijk gesteld.

Afgelopen zomer stuurde The Pig Story de 'varkensles' met een begeleidende brief naar de hoofden van basisscholen. The Pig Story is het pr-platform voor de varkenshouderij en wordt gefinancierd vanuit de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV).

Varkens in Nood had kritiek op de inhoud van de 'varkensles' en stapte naar de Reclame Code Commissie. Deze rekent het de POV aan dat het voor de kinderen niet duidelijk is dat de 'varkensles' afkomstig is van de varkenshouderijbranche. Verder stelt de Reclame Code Commissie Varkens in Nood in het gelijk dat de 'varkensles' op enkele punten te rooskleurig wordt voorgesteld.


Schot hagel

De POV heeft inhoudelijk niet gereageerd op de waslijst aan klachten, met 32 bijlagen, die Varkens in Nood heeft neergelegd bij de Reclame Code Commissie. 'Het betrof een schot hagel. Daar was simpelweg geen beginnen aan', stelt voorzitter Linda Janssen van de POV. 'Daarvoor zouden wij minimaal een week een jurist en beleidsmedewerker moeten inhuren. Die ruimte heeft The Pig Story niet.'

Het is mooi om te weten dat de Reclame Code Commissie zich ook uitspreekt over lesmateriaal voor kinderen

Linda Janssen, voorzitter POV

Dezelfde case is volgens Janssen bovendien ook opgevoerd in de Tweede Kamer, door de Partij voor de Dieren. 'Minister Schouten heeft laten weten dat het iedereen vrij staat een lespakket te ontwikkelen. Het zijn niet de kinderen, die bepalen of het lespakket wordt gebruikt in het onderwijs, maar de docent.'


Blijdschap

De POV zal bekijken of het zin heeft om in beroep te gaan. Uit het schot hagel zijn nu enkele punten overgebleven. Maar bovenal heerst er blijdschap. 'Wij wisten niet dat de Reclame Code Commissie zich ook uitspreekt over lesmateriaal voor kinderen. Het is mooi om te weten dat ze onjuistheden in schoolboeken ook tot haar terrein rekent', stelt de POV-voorzitter.


Volgens Janssen biedt dat perspectief voor de landbouw. 'Uit een screening van lesboeken voor het basisonderwijs, georganiseerd door Stichting Agrifacts, blijkt dat er in lesboeken nogal wat onjuiste, veelal gekleurde, informatie over de landbouw staat. Tot nu toe konden wij geen enkele officiële partij vinden die zich hierover wilde uitspreken. Aan de Reclame Code Commissie hadden wij nog niet gedacht. Wij gaan er werk van maken om de missers die wij zijn tegengekomen, voor te leggen aan de Reclame Code Commissie.'


Jatten

Janssen zei onlangs nog dat ngo's tijd noch moeite sparen om de publieksinformatie van The Pig Story aan te vallen.


• Lees ook: 'Niet alles mag'

Zo jatte Varkens in Nood afbeeldingen uit het lespakket en verdraaide dat tot 'kindermarketing'. De Partij voor de Dieren ging een stap verder en jatte delen uit de video's van The Pig Story. 'Die verdraaide ze tot een eigen anticampagne. En er werd niet geschroomd om de kinderen en mensen uit het beeldmateriaal belachelijk te maken.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
 • Maandag
  3° / 0°
  20 %
Meer weer