Tarweoogst 2020 resulteert in diverse records

Het Amerikaanse landbouwministerie USDA voorspelt wereldwijd een recordproductie van 770 miljoen ton voor het seizoen 2020-2021.

Tarweoogst+2020+resulteert+in+diverse+records
© Haijo Dodde

Deze topoogst resulteert in een stijging van de theoretische wereldvoorraad tot een recordvolume van 319 miljoen ton. Ook verwacht USDA dat het wereldverbruik van tarwe stijgt naar bijna 751 miljoen ton. Deze cijfers zijn gebaseerd op het World Agricultural Supply and Demand Estimates (WASDE) rapport van september.Ten opzichte van het vorige rapport is de wereldproductie voor tarwe met 4,5 miljoen ton naar boven bijgesteld. Dit is vooral het gevolg van de hogere prognosecijfers voor Australië. Landbouworganisatie Abares gaat inmiddels uit van een productie van 28,5 miljoen tarwe. Dit is bijna 10 procent meer dan eerdere prognoses en bijna een verdubbeling van de oogst van vorig jaar.


Meer tarwe in Canada

Naast Australië wordt ook in Canada de tarweproductie aanmerkelijk positiever ingeschat dan eerder afgelopen zomer. Statistics Canada verwacht nu een oogst van 36 miljoen ton tarwe. Dit is bijna 4 miljoen ton meer dan vorig jaar en de op een na grootste productie ooit. In vergelijking met het vorige WASDE-rapport is alleen de tarweproductie voor Argentinië substantieel naar beneden bijgesteld (-1 miljoen ton) tot 19,5 miljoen ton.

De tarweconsumptie wereldwijd wordt ook ingeschat op recordniveau, maar is met bijna 751 miljoen ton slechts een fractie hoger dan in het vorige WASDE-rapport. Het hogere verbruik komt vooral voor rekening van ook weer Australië en Canada. Beide landen verwachten dit seizoen meer tarwe te gebruiken voor de productie van veevoer.


Grotere import China

De grotere beschikbaarheid van tarwe is ook een stimulans voor de wereldhandel. De wereldwijde export stijgt met 1,5 miljoen ton tot ruim 189 miljoen ton. De extra vraag is met name afkomstig vanuit China. In plaats van 6 miljoen ton raamt USDA het importvolume voor China in het nieuwe rapport op 7 miljoen ton. Dit is behoorlijk meer dan voorgaande jaren.

De berekende eindvoorraad voor tarwe per 1 juli 2021 stijgt in het rapport van USDA met 2,6 miljoen ton tot ruim 319 miljoen ton. Dit is ook een nieuw record en wereldwijd goed voor 22 weken consumptie. Naast China (51 procent van wereldvoorraad) houdt ook India (10 procent) de strategische voorraad van tarwe goed op peil.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer