Europees Hof van Justitie: 'Te weinig inspraak bij vergunningen'

De Nederlandse vergunningsprocedure geeft tegenstanders van een nieuw te bouwen stal te weinig ruimte voor inspraak tegen een nieuwe vergunning. De wet verbiedt in een aantal gevallen om een zienswijze in te dienen. Volgens het Europees Hof van Justitie is dit niet aan de wet, maar ter beoordeling van de rechter. Tot die uitspraak kwam het hof donderdag.

Europees+Hof+van+Justitie%3A+%27Te+weinig+inspraak+bij+vergunningen%27
© Pixabay

Tegen uitbreiding van een varkensstal in het Limburgse Echt wilde Varkens in Nood samen met stichting Dier & Recht en Leefbaar Buitengebied beroep instellen bij de rechtbank. De Nederlandse wet staat dit beroep niet toe, omdat de organisaties niet eerder een zienswijze hadden ingediend tegen de ontwerpvergunning. Volgens deze organisaties belemmert deze wet de toegang tot de rechter.Varkens in Nood ontdekte vervolgens dat deze inspraakprocedure in strijd is met het Europese Verdrag van Aarhus. Rechtbank Limburg twijfelde over de uitleg van het verdrag en vroeg advies aan het Europese Hof van Justitie. De uitspraak was hier 14 januari helder over: toegang tot de rechter laten afhangen van een eerdere deelname in een procedure, is in strijd met het Verdrag van Aarhus.


Beroep tegen eerder vergunningen

'Het oordeel van het hof betekent dat honderden, misschien wel duizenden, omgevingsvergunningen ten onrechte niet aan de rechter mochten worden voorgelegd', geeft jurist en milieudeskundige Marcel Middelkamp aan. Hij vertegenwoordigde Varkens in Nood tijdens de zitting. De dierenwelzijnsorganisatie gaat onderzoeken of ze met deze uitspraak van het Europese Hof van Justitie ook in beroep kan gaan tegen eerder verleende vergunningen voor grote veestallen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer