Opnieuw noodklok rond verdoven varkens

Varkens in Nood luidt de noodklok omdat er nog altijd varkens in Nederland onvoldoende worden verdoofd. Dit blijkt uit rapporten die de organisatie heeft opgevraagd bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Opnieuw+noodklok+rond+verdoven+varkens
© Twan Wiermans

Bij enkele overtredingen bleek de verdoving onvoldoende te werken. Doordat er ook geen zicht was op de varkens richting broeibak, werd dit niet altijd gezien. Uit één bevinding van de NVWA kwam naar voren dat de elektroden op dat slachthuis onvoldoende werken, wanneer ze vuil zijn.

In totaal werden tussen begin januari 2018 en eind juni 2019 twaalf incidenten gemeld. Negen daarvan hadden betrekking op de dodingsmethode. Varkens in Nood hoort geluiden van slachterijmedewerkers dat sommige voorvallen bewust niet worden gerapporteerd en niet altijd worden gezien.

Aanvoer

Drie incidenten hadden betrekking op de aanvoer van dieren. Daarbij ging het onder meer om het over een lange periode huisvesten van de dieren en de aanvoer van een varken met gezondheidsproblemen.

Varkens in Nood pleit daarom voor een hardere aanpak van misstanden en extra controles. Ook ziet de organisatie graag een cameratoezichtverplichting, waarbij de beelden vrij toegankelijk moeten zijn voor inspecteurs.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat er melding wordt gemaakt van wantoestanden. RTL berichtte op basis van NVWA-rapportages in 2016 en 2017 dat er in ruim twee jaar tijd sprake was van 24 incidenten rond het doden van dieren en evenzoveel incidenten rond de aanvoer en huisvesting van dieren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 13°
  30 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  5 %
 • Woensdag
  26° / 16°
  5 %
Meer weer