Varkens in Nood wil verbod op mestkelders

Varkens in Nood wil een verbod op mestkelders. De gassen uit de putten zijn schadelijk voor mens en dier en vormen brand- en explosiegevaar, schrijft de organisatie in het rapport 'Dieren in de put'.

Varkens+in+Nood+wil+verbod+op+mestkelders
© Nieuwe Oogst

In het rapport pleit Varkens in Nood voor aanpassing van het Bouwbesluit, zodat bij nieuw te bouwen stallen mestkelders niet langer zijn toegestaan. Ook wil de organisatie een stop op subsidies van emissiearme systemen die een gevaar vormen voor dier en mens.

Specifiek noemt de dierenwelzijnsorganisatie emissiearme vloeren (voor koeien), waaronder zich mestputten bevinden die explosiegevaar opleveren en luchtwassers die leiden tot gasophopingen die het gevaar op stalbranden of verstikking vergroten. 'Er is regelgeving nodig om boeren de ruimte te bieden om van mestkelders af te stappen', schrijft Varkens in Nood.


Risico op brand, ontploffing en instorting

Die organisatie wijst daarnaast op de ontwikkeling van alternatieven, zoals het varkenstoilet, mestafvoerbanden en mestpannen. Varkens in Nood noemt het belangrijk dat dit type innovaties worden gestimuleerd. De luchtkwaliteit in en buiten de stal verbetert er door en het risico op brand, ontploffing en instorting verkleint.

Om inzichtelijk te maken welke risico's diepe mestkelders met zich meebrengen, wil Varkens in Nood dat er een centrale registratie komt van ongevallen waarbij dieren in de mestput belanden. Omdat dieren in scharrelstallen en biologische systemen gehouden worden op grotendeels dichte vloeren moet de consumptie van dier- en milieuvriendelijker producten worden gestimuleerd.


Klik voor complete rapport op onderstaande pdf

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  29° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer