Pluimveehouder+Peter+Janssen+%27met+de+neus+naar+de+maatschappij%27
Achtergrond
© Michiel Elands

Pluimveehouder Peter Janssen 'met de neus naar de maatschappij'

Of het nu gaat om vrije uitloop-, scharrel- of Beter Leven-eieren, pluimveehouder Peter Janssen uit het Limburgse Ysselsteyn levert ze. Met het nieuwe concept Blei maakt hij de keten van verse eieren korter. 'We willen produceren wat de consument wil.'

Waar is Peter Janssen? Net over de grens in Duitsland, waar de Limburger mede-eigenaar is van een klein scharrelkippenbedrijf? In de nieuwe stal waar hij samen met familie Claessen aan de productie van 3 sterren Beter Leven-eieren werkt? Of is hij op de thuislocatie aan de Ysselsteynseweg, waar twee stallen staan met elk ruimte voor 72.000 legkippen?

Eén telefoontje is genoeg om duidelijkheid te scheppen en binnen vijf minuten is hij naar de Peelweg gesneld. Op deze locatie, tegen de grens met Brabant aan, is namelijk een van de twee stallen gedeeltelijk omgebouwd voor een nieuw concept: Blei.


De eieren worden op het bedrijf gesorteerd en verpakt.
De eieren worden op het bedrijf gesorteerd en verpakt. © Michiel Elands

Het concept staat onder meer voor minder leghennen per vierkante meter (acht in totaal), extra daglicht in de stal, het voeren van reststromen als tarwegies en koekjesmix, het gebruik van verpakkingsmateriaal dat voor de helft uit grasvezels bestaat en het opwekken van groene energie.

We willen de afzet naar ons toehalen door de eierketen super kort te maken

Peter Janssen, pluimveehoduer uit Ysselsteyn

Sorteren en verpakken

In de verwerkingsruimte kan Janssen de eieren en het net opgeleverde pakstation laten zien. 'We willen de afzet naar ons toehalen door de eierketen super kort te maken. Dat betekent dat we zelf sorteren en verpakken', zegt de ondernemer. Tegelijkertijd maakt het de ecologische voetafdruk van de 'bleieren' weer een stukje kleiner.

Janssen is op het ouderlijk bedrijf opgegroeid tussen de kippen. Nadat hij de HAS in Den Bosch heeft afgerond, is hij in 2000 in maatschap gegaan met zijn ouders. Die hadden op dat moment 90.000 leghennen in traditionele kooisystemen. 'Mijn eerste idee was om ook de opfok in eigen handen te nemen. Dat is niet gelukt, maar ik werk al acht jaar samen met één opfokker in Helenaveen', verduidelijkt hij.

Met zijn 44 jaar is Janssen gepokt en gemazeld als pluimveehouder. Amper drie jaar nadat hij in de maatschap zat en de eerste nieuwe stal net een feit was, brak de vogelgriep uit. Het vervoersverbod dat volgde, zorgde ervoor dat de mest zich ophoopte. Als gevolg van broei zijn twee oudere stallen hartje zomer 2003 volledig afgebrand. 'Het is een heel emotionele periode geweest, maar met hulp van de gemeente konden we een jaar later weer verder met een nieuwe stal.'

Ook sinds Janssen alleen aan het roer staat, heeft hij pieken en dalen gekend. Na nieuwe grote investeringen in 2013 daalden de eierenprijzen fors. 'Dat heeft voor veel stress gezorgd.' De fipronilaffaire, waarbij zijn bedrijven gespaard bleven, betekende juist extra omzet door de krappe eiermarkt.


Plannen uitgebroed

Omdat Janssen naar eigen zeggen niet stil kan zitten, heeft hij nieuwe plannen uitgebroed die de naam Blei dragen. 'De komende jaren gaan we zien hoe het concept uitpakt. Elke twintig weken krijg ik nieuwe kippen, dus omschakelen gaat relatief eenvoudig. Mocht de consument of de retail dit concept niet omarmen, dan bouwen we de stal weer om. Mocht het aanslaan, dan breiden we verder uit.'

Nu gooien niet alleen de coronamaatregelen, maar ook de vogelgriep roet in het eten. In december is daarom online het startschot gelost van Blei in aanwezigheid van gedeputeerde Hubert Mackus van provincie Limburg. De geboorte van dit nieuwe concept zou eigenlijk een tijd van 'kraamvisites' moeten inleiden, waarbij Janssen ook de witte kippen kan laten zien, die iets efficiënter voer omzetten dan bruine leghennen. Maar helaas.


De verpakking bestaat voor de helft uit grasvezels.
De verpakking bestaat voor de helft uit grasvezels. © Michiel Elands

Janssen heeft keurmerk On the way to PlanetProof verworven, waarmee hij nauwgezet laat controleren aan welke eisen de productie tegemoetkomt. Hij is daarmee de zevende pluimveehouder. Nu investeert hij niet alleen in dierenwelzijn, maar ook in milieu en in de gezondheid van mens en dier.


Beter Leven veel bekender

Een keurmerk geeft de mogelijkheid om je als ondernemer te onderscheiden, redeneert de pluimveehouder. 'Maar gemakkelijk is het niet. De retail onderhandelt met pakstations en minder snel met individuele boeren. En een concept als Beter Leven is veel bekender dan On the way to PlanetProof.'

De stap is een welbewuste ondernemerskeuze. 'In Duitsland is het gemakkelijk: de regio is bepalend voor de afzetmarkt, maar in Nederland worden - onder aanvoering van kritische partijen - steeds hogere eisen gesteld aan ons product.'

Janssen vindt dat deels begrijpelijk en deels onterecht. 'De consument weet echt niet wat dierenwelzijn in de praktijk betekent en wij als pluimveehouders zien dat natuurlijk terug bij onze dieren. In een concept als Beter Leven gaan de dieren naar een wintertuin, maar dat de dieren naar buiten kunnen, heeft weer een nadelig effect op het stalklimaat.'

De maatschappelijke wens om snavels niet meer te laseren, pakt volgens hem slechter uit voor de kippen. 'Maar ook al ben ik het niet met alle wensen en eisen eens, ik wil zo goed mogelijk boeren met mijn neus richting de maatschappij.'


Een koekjesfabriek als inspiratiebron

Een jaar of vijftien geleden bezocht Peter Janssen, op initiatief van een ketenpartner, een collega-pluimveehouder in Spanje. 'Het was eigenlijk een koekjesfabriek en omdat ze voor de productie veel eieren nodig hadden, zijn ze ook kippen gaan houden', herinnert de Limburger zich. De koekjesfabriek is een metafoor geworden voor de plannen van Janssen. 'Ik wil niet alleen leveren voor de pallet van de eierhandelaar, maar juist meer zeggenschap krijgen over het eindproduct. Uiteindelijk bepaalt de consument op welke manier wij kippen gaan houden. Of het nu scharrel, vrije uitloop, biologisch of ons concept is.' Onderdeel van het concept Blei is dat de eieren verrijkt zijn met Omega 3-vetzuren, die mensen beschermen tegen hart- en vaatziekten. Een bekende Omega 3 is alfa-linoleenzuur, wat vooral in lijnzaadolie zit. Die plantaardige olie zit weer in het voer van de Blei-kippen. 'Daarnaast bestaat het voer al voor een kwart uit humane reststromen', weet de pluimveehouder.

Weer

 • Zondag
  24° / 14°
  20 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer