Geen+nieuwe+gevallen+van+vogelgriep+in+Moergestel
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Geen nieuwe gevallen van vogelgriep in Moergestel

In het 3 kilometergebied rond het met vogelgriep besmette bedrijf in Moergestel zijn de pluimveebedrijven bemonsterd en onderzocht op vogelgriep. De uitslagen uit deze screening zijn negatief.

Dit betekent dat er geen ander vogelgriepvirus is ontdekt nadat in Moergestel op 5 januari bij een bedrijf met kalkoenen vogelgriep (H5N8) werd vastgesteld. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft inmiddels een slachterij aangewezen voor het Beschermings- en Toezichtsgebied (BT-gebied) Moergestel. Dit geldt ook voor een aantal pakstations, een tussenstation en ei- en verwerkingsbedrijven.


Dit houdt in dat de vleeskuikens en consumptie-eieren afgevoerd kunnen worden onder voorwaarden. Bedrijven kunnen hiervoor contact opnemen met hun slachterij, pakstation of handelaar om de mogelijkheden te bespreken. Ook vermeerderingsbedrijven kunnen eieren afvoeren naar de industrie via één van de aangewezen ei- en verwerkingsbedrijven. Het vervoer van broedeieren naar de broederij is onder voorwaarden mogelijk twee weken na de uitbraak in het gebied. Dit geldt ook voor de verplaatsing van opfokdieren.


Data intrekking BT-gebieden

Inmiddels zijn er verschillende beschermings- en toezichtsgebieden (BT-gebied) ingetrokken. Er zijn nog drie BT-gebieden actief:
• Sint Annaparochie (intrekking volledige gebied: 8 januari)
• Buitenpost (intrekking volledige gebied: 15 januari)
• Moergestel (datum intrekking gebied nog onbekend)

In principe wordt een BT-gebied (10 kilometer) weer vrijgegeven na dertig dagen vanaf de dag dat de eerste R&O heeft plaatsgevonden om 0.00 uur. De voorwaarde is wel dat er in een gebied geen nieuw geval van HPAI wordt aangetroffen. Een B-gebied (3 kilometer) wordt in principe na 21 dagen weer ingetrokken. Hierdoor blijft er alleen een T-gebied (10 kilometer) over.


Vogelgriepuitbraken Europa

Het vogelgriepvirus blijft ook in andere Europese landen opduiken. Zo meldt de OIE de afgelopen dagen nieuwe besmettingen in België, Frankrijk en Polen. Het virus wordt zowel op commerciële bedrijven als in besmette wilde vogels vastgesteld. In Duitsland zijn op 6 januari door de autoriteiten twee nieuwe besmettingen bij kalkoenbedrijven bevestigd in Landkreis Cloppenburg. Avined blijft daarom de dringende boodschap herhalen: blijf alert op de bioveiligheidsstatus van uw bedrijf.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer