Water in uitloop bron van vogelgriep

Via waterplassen in de vrije uitloop kan vogelgriep gemakkelijk van wilde vogels overgaan naar kippen. Het vogelgriepvirus kan vrij lang overleven in water. Dat blijkt uit onderzoek door Wageningen Bioveterinary Research.

Water+in+uitloop+bron+van+vogelgriep
© William Hoogteyling

Om meer inzicht te krijgen in de overdracht van het vogelgriepvirus naar pluimvee, loopt er voortdurend onderzoek bij Wageningen Bioveterinary Research. Het instituut kijkt naar de verschillen tussen de virustypen van de uitbraken van voorgaande jaren en hoe het virus zich kan verspreiden.

Uit dit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat eenden en smienten een hogere virusuitscheiding vertoonden bij de hoogpathogene vogelgriepvirustypen van 2016 en 2017 dan bij de uitbraak in 2014.


Week overleven in water

Hoe meer virus er in de uitwerpselen van wilde vogels zit, hoe groter de kans op verspreiding naar pluimvee. Daarbij kan het vogelgriepvirus tot meer dan een week overleven in water. Wilde vogels die in de nacht de uitloop van een pluimveebedrijf bezoeken, kunnen dus gemakkelijk het virus verspreiden, zeker als daar waterplassen aanwezig zijn.

Het weren van wilde vogels van de uitloop is dan ook belangrijk en een ophokplicht ten tijde van een vogelgriepuitbraak is noodzakelijk. Ook al wil dat niet zeggen dat het vogelgriepvirus nog op andere wijzen, zoals met ongedierte of bijvoorbeeld insleep vanaf een vervuild erf, een pluimveebedrijf binnen kan komen.




Vogelgriepuitbraken in Nederland. (Bron: WUR )




Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer