'EU wil brexitoverleg ook na 1 januari voortzetten'

Update - Onderhandelaars van de Europese Unie zijn bereid om ook na 1 januari verder te praten over een handelsverdrag met het Verenigd Koninkrijk. Dat heeft de Brusselse hoofdonderhandelaar Michel Barnier laten weten in een toelichting aan de 27 EU-lidstaten.

%27EU+wil+brexitoverleg+ook+na+1+januari+voortzetten%27
© Europese Unie 2020

Na 31 december eindigt de overgangsfase voor het Verenigd Koninkrijk na de brexit, waarin de Britten nog grotendeels gebonden zijn aan de bestaande afspraken met de EU. Het doel was daarom om voor die tijd een nieuw verdrag over onder meer de onderlinge handel klaar te hebben, zodat hoge invoertarieven, tijdrovende douaneprocedures en andere belemmeringen worden voorkomen.


• Lees ook: Vrachtverkeer Verenigd Koninkrijk mogelijk weer op gang

Barnier en zijn Britse evenknie David Frost (foto) zouden het op de meeste punten al eens zijn geworden. De onderhandelingen blijven steken op afspraken over visserij in Britse wateren door vissers uit de EU, aldus een diplomaat tegenover persbureau Reuters. Volgens een andere diplomaat zien beide onderhandelaars er evenwel niets in de gesprekken af te breken.

Voorafgaand aan zijn update achter gesloten deuren, zei Barnier dat hij een ‘laatste inspanning’ zou doen om een akkoord over de toekomstige handelsrelatie met het Verenigd Koninkrijk te bereiken.


Coronatest voor chauffeurs

Voor de duizenden vrachtwagenchauffeurs die zijn gestrand in het zuiden van Engeland lijkt er licht aan het einde van de tunnel te komen. De Franse autoriteiten laten woensdag vrachtwagens uit het VK weer binnen via de Kanaaltunnel en de veerboten. Voorwaarde is wel dat de chauffeurs aan de Britse kant van het Kanaal een coronasneltest hebben ondergaan en de uitslag negatief is.

De Britse minister van Huisvesting Robert Jenrick sprak woensdagochtend bij Sky News de hoop uit dat de infrastructuur voor de tests momenteel wordt opgezet. Chauffeurs die een positieve uitslag krijgen na een sneltest, krijgen ook nog een PCR-test aangeboden. Die is nauwkeuriger. Als dan weer een positieve uitslag volgt, kan de besmette persoon worden opgevangen in een hotel in de omgeving.

Transport en Logistiek Nederland (TLN) meldt dat chauffeurs geen negatieve testverklaring nodig hebben om Nederland in te komen. Woensdag vervalt het inreisverbod vanaf het Verenigd Koninkrijk en moeten reizigers een negatieve testverklaring overhandigen als zij naar Nederland willen reizen. Voor werknemers in de transportsector geldt een uitzondering. Daarmee verandert er voor chauffeurs die vanaf het VK naar Nederland vervoeren niets. Zowel begeleid als onbegeleid vervoer van en naar het VK blijft mogelijk.


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer