Rabobank%2Dtopman%3A+herverkaveling+voor+duurzame+sector
Nieuws
© Rabobank

Rabobank-topman: herverkaveling voor duurzame sector

Een vrijwillige ruilverkaveling van agrarische bedrijven en landbouwgronden kan een oplossing bieden voor het stikstofprobleem en de verduurzaming van de voedselproductie. Daarvoor pleit Rabobank-topman Wiebe Draijer in Het Financieele Dagblad.

Door de ruilverkaveling kunnen boeren die nu in hun bedrijfsvoering worden beperkt door een natuurgebied elders wel verder ontwikkelen. Bijvoorbeeld in de plaats van boeren die stoppen met hun bedrijf.

Draijer sluit met zijn voorstel aan bij het pleidooi dat Louise Fresco, bestuursvoorzitter van Wageningen University & Research en oud-landbouwminister Cees Veerman onlangs hielden voor een agrarische hoofdstructuur.


Om de grondmarkt in beweging te krijgen is volgens Draijer een fonds nodig dat wordt gevuld door de overheid en de financiële sector. Daarnaast moet er een soort marktplaats komen voor bedrijven.

Optimaal landgebruik

Het doel van de ruilverkaveling is om boeren succesvol te maken en te houden, zegt Draijer in het FD. Daarbij dient niet langer een maximale productie voorop te staan, maar ook verduurzaming en optimaal landgebruik.

‘Boeren kampen met lage prijzen en de onzekerheid is groot. Velen weten niet waar ze aan toe zijn. Voor veel ondernemers is doorontwikkeling essentieel voor een goede toekomst.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 12°
  70 %
Meer weer