APP-vrije big gewild bij Duitse varkensmesters

Nederlandse vermeerderaars spelen in op de wens van Duitse vleesvarkenshouders om kwaliteitsbiggen te ontvangen. Verdere verbetering biedt kansen vooral als bedrijven de bacterie Actinobacillus pleuropneumoniae (APP) weten uit te bannen.

APP%2Dvrije+big+gewild+bij+Duitse+varkensmesters
© Twan Wiermans

Duitse vleesvarkenshouders zijn op zoek naar biggen van goede kwaliteit, gezonde, uniforme biggen zonder ziekteverschijnselen die goed presteren. Recent is deze marktwens nog weer eens bevestigd door een onderzoek van MSD Animal Health.

Ieder jaar worden er 11 miljoen biggen vanuit Nederland en Denemarken naar Duitsland geëxporteerd. Hiervan zijn er ruim 6 miljoen afkomstig uit Nederland.

Op de exportmarkt voor biggen heeft de Nederlandse varkenshouderij de afgelopen tien jaar fors terrein verloren. Deze ruimte is opgevuld met Deense biggen.

Biggen zonder gedoe

Het onderzoek van MSD Animal Health maakt duidelijk dat Duitse varkenshouders biggen zonder gedoe willen ontvangen. Exporteurs van biggen maanden Nederlandse vermeerderaars enkele jaren geleden al om beter in te spelen op de wensen van Duitse afnemers.

'Die oproep heeft zeker effect gehad', constateert Paul Reuling, directeur van handelsbedrijf Reuling Intervar in het Gelderse Wehl. 'Een grote groep varkenshouders en adviseurs hebben bewust aan kwaliteitsverbetering gewerkt. De grote aandacht voor antibioticareductie speelde deze ontwikkeling in de kaart. Varkenshouders hebben meer oog voor diergezondheid en nagedacht over en gewerkt aan verbeteringen op hun eigen bedrijf.'

Toch blijft het volgens Reuling noodzakelijk slagen te maken om de positie op de biggen-exportmarkt te verbeteren. 'Deense aanbieders hebben een voorsprong. De afgelopen tien jaar vertaalde zich dat in een explosieve groei van de Deense biggenexport. Willen we onze positie verbeteren, dan is het zaak om nog beter in te spelen op wat de markt vraagt. Dan zijn er op de Duitse markt goede kansen.'

APP-vrij

Aandachtspunt voor de Nederlandse varkenshouderij is volgens Reuling de APP-status van bedrijven. Actinobacillus pleuropneumoniae is een bacterie die op 95 procent van de Nederlandse varkensbedrijven aanwezig is. Voor de Duitse exportmarkt is het een pre om biggen te leveren die afkomstig zijn van APP-vrije bedrijven.

'Het is moeilijk om als bedrijf APP-negatief te worden. Vaak lukt dat alleen nieuw gestarte bedrijven of bedrijven die investeren in een volledige depop-repop, het in een keer vervangen van de hele zeugenstapel.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer