Nieuwe varkensbedrijven voor leefbaarheid Spaans platteland

Investeren in nieuwe varkensbedrijven kan voorkomen dat het Spaanse platteland verder ontvolkt. Volgens Spaanse varkenshouders is het daarom aan te raden de coronasteungelden hiervoor te gebruiken.

Nieuwe+varkensbedrijven+voor+leefbaarheid+Spaans+platteland
© Jos Thelosen

Ontvolking is een groot probleem op het Spaanse platteland. Het overgrote deel van de bevolking woont op slechts 10 procent van het landoppervlakte. Varkensbedrijven kunnen voorkomen dat het platteland verder ontvolkt. Ze zorgen voor werkgelegenheid op de bedrijven en bij toeleveranciers, slachterijen en vleesverwerkers.

Dat zorgt voor duizenden banen meestal in de dunbevolkte agrarische gebieden. Daarbij zorgt de varkenssector ook voor de opleiding van nieuwe medewerkers in alle takken van de sector. Meer groei zal daarom zorgen voor meer banen en het leefbaar houden van het platteland.


Grotere bedrijven

In Spanje acteren vooral integraties in de sector. De grotere varkensbedrijven die er zijn ontstaan, richten zich op de verwerking van mest, de reductie van emissies en de productie van biogas. Met dergelijke plannen willen ze de subsidies binnenhalen.

Onder andere Greenpeace is het hier niet mee eens. De Spaanse varkenssector is ver weg van de oorspronkelijke sector met varkens die in beukenbossen rondlopen voor de productie van de fameuze pata negra. Daarbij is het land nogal afhankelijk van de export naar China. In de eerste negen maanden van dit jaar exporteerde Spanje 900.000 ton varkensvlees naar dit land. Greenpeace en andere organisaties zien daarom niets in de verdere uitbreiding van de sector.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer