Economie+krabbelt+weer+iets+op
Nieuws
© Albert Heijn

Economie krabbelt weer iets op

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal van 2020 gegroeid met 7,8 procent ten opzichte van het tweede kwartaal. Deze groei maakt de krimp in de eerste twee kwartalen niet goed. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekendgemaakt.

De groei, de grootste ooit, is voor meer dan de helft toe te schrijven aan de sterk gestegen consumptie door huishoudens. Verder namen ook de overheidsconsumptie, het handelssaldo en de investeringen toe. De groei in het derde kwartaal weegt niet op tegen de daling in de eerste twee kwartalen. Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2019 is de Nederlandse economie in de eerste drie kwartalen van 2020 per saldo met 2,9 procent gekrompen.

Het groeicijfer is opwaarts bijgesteld na een eerdere berekening omdat meer informatie beschikbaar is gekomen. Bij de eerste berekening van 13 november kwam de groei uit op 7,7 procent. Ten opzichte van de eerste berekening is de consumptie door huishoudens naar beneden bijgesteld, maar de overheidsconsumptie naar boven. Zo zijn er veel meer patiënten geholpen in de ziekenhuizen dan eerder geraamd. Het handelssaldo is dan weer naar beneden bijgesteld.


Omzetgroei supermarkten

Supermarkten hebben vorige week een recordomzet gedraaid van meer dan 1 miljard euro. Oorzaak is de sluiting van niet-essentiële winkels en horeca tijdens de lockdown. Dat maakte marktonderzoeker Nielsen bekend. Daarmee werd voor de tweede keer ooit de omzetgrens van 1 miljard euro in een week overschreden en werd het oude record van week 51 uit 2017 verbroken.

Ten opzichte van een jaar eerder was daarmee sprake van een omzetgroei van meer dan 13 procent. In de afgelopen maanden nam de omzet van supermarkten al met ruim 6 procent toe door de nieuwe beperkende maatregelen tegen het coronavirus. Naast meer omzet uit etenswaren is er volgens Nielsen ook meer vraag naar tabaksartikelen, cadeaukaarten en (kras)loten. Door sluitingen van bijvoorbeeld tabaks- en gemakswinkels moeten consumenten nu uitwijken naar de supermarkt voor deze producten.


Extra luxe

Met nog een dag te gaan voor kerst bestaat de mogelijkheid dat ook week 52 een topweek gaat worden, zegt Nielsen. 'Door de huidige beperkende maatregelen is het niet denkbeeldig dat men zich daarbij op extra luxe trakteert en de supermarktomzet tot nieuwe hoogte stuwt.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  50 %
Meer weer