Zorgen consumentenorganisatie over daling voedselcontroles

Het aantal voedselcontroles in Europa neemt af en dat is de zorgwekkende ontwikkeling. Dat meldt de Europese consumentenorganisatie BEUC in rapport 'Keeping food in check'.

Zorgen+consumentenorganisatie+over+daling+voedselcontroles
© Twan Wiermans

BEUC heeft gegevens over officiële voedselcontroles geanalyseerd in twaalf landen, waaronder Nederland. Op enkele uitzonderingen na nemen zowel de beschikbare menskracht als de financiële middelen voor voedselcontroles in de Europese Unie (EU) af. Ook daalt het aantal uitgevoerde controles. BEUC roept de lidstaten op om deze ontwikkeling te keren.

Het gaat onder meer om controles om vast te stellen of een bedrijf voldoet aan de EU-wetgeving inzake voedselveiligheid en etikettering. De controle op voedingsmiddelen die het meest vatbaar zijn voor voedselvergiftiging, zoals eieren, melk en vlees, is afgenomen. Sommig inspecteurs hebben bij BEUC aangegeven dat zij onvoldoende middelen hebben om hun taken uit te voeren.

Restaurants

BEUC zegt dat de fragmentarische rapportage door de lidstaten vergelijkingen tussen de landen moeilijk of zelfs onmogelijk maakt. Ook vindt de organisatie dat lidstaten weinig tot geen prioriteit geven aan etiketteringscontroles. En weinig landen kiezen ervoor om de resultaten van individuele hygiëne-inspecties in restaurants en voedingswinkels te publiceren.

Monique Goyens, directeur-generaal van BEUC, denkt dat de voedselschandalen van de afgelopen jaren hun weerslag hebben op het consumentenvertrouwen. 'Consumenten vragen zich terecht af of overheden nog wel kunnen garanderen dat bedrijven volgens de regels werken. Het wantrouwen van consumenten in voedingsmiddelen schaadt nu bedrijven en de economie als geheel. De beoogde harmonisatie van Europese regels maakt het gemakkelijker om de prestaties van landen te vergelijken.'

Smileys

'Scores op de deuren, 'smileys' en vergelijkbare hygiëneclassificatieschema's helpen consumenten om te beslissen waar ze eten en eten kopen', stelt Goyens. 'Toch laat de nieuwe EU-wetgeving inzake voedselcontrole het voor de lidstaten optioneel om zoekinstrumenten te ontwikkelen.'

De andere landen uit het onderzoek zijn Oostenrijk, België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Italië, Ierland, Polen, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 17°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer