Helft+Nederlanders+vindt+voedselprijzen+te+laag
Nieuws
© Twan Wiermans

Helft Nederlanders vindt voedselprijzen te laag

Veel consumenten zijn tevreden over de stappen die de landbouw zet voor het verduurzamen van de voedselproductie. Meer dan de helft vindt dat de voedselprijzen te laag liggen.

Adviesbureau Schuttelaar & Partners liet, naar aanleiding van het 25-jarig bestaan, door onderzoeksbureau SAMR onderzoeken hoe Nederlanders aankijken tegen de veranderingen in de voedselproductie in de afgelopen 25 jaar. De belangrijkste thema's daarbij zijn landbouw, voeding en gezondheid. (Download het rapport onderaan dit artikel.)

Meer dan de helft van de Nederlanders (51 procent) vindt dat we nu een minder eerlijke prijs betalen dan 25 jaar geleden. Dat vindt men onrechtvaardig. Betaalbaar gezond voedsel waarbij een eerlijke prijs aan de boer wordt betaald, is de meest genoemde wens van de Nederlanders voor de toekomst.

Gezond voedsel

45 procent van de Nederlanders denkt dat ons voedsel gezonder is geworden, blijkt uit het onderzoek. Daarentegen vindt een op de drie dat ons voedsel juist minder gezond is geworden en minder duurzaam wordt verpakt.

Consumenten werd ook gevraagd naar de inspanningen van de landbouw op het gebied van biodiversiteit, verspilling en uitstoot van broeikasgassen. 45 procent vindt dat de bijdrage van de landbouw aan het behoud van natuur en biodiversiteit beter is dan 25 jaar geleden. 36 procent ziet hierin geen verandering of zelfs een verslechtering.

Op het gebied van broeikasgasreductie is de consument kritisch op de landbouw. 42 procent ziet hierin een verbetering, 18 procent ziet geen verandering en 28 procent denkt dat dit slechter gaat dan een kwart eeuw geleden.

Iets meer dan de helft (52 procent) van de consumenten ziet een verbetering als het gaat om grondstoffengebruik en verspilling in de landbouw. 34 procent ziet geen verandering of een verslechtering.

Vooruitgang

Rondom voeding, gezondheid en landbouw verwacht twee derde van de Nederlanders de komende 25 jaar meer vooruitgang dan in de afgelopen 25 jaar. Men vindt dit ook uitermate belangrijk, concluderen de onderzoekers.

Gezondheid is voor consumenten met 20 procent het vaakst genoemd als belangrijkste onderwerp. Daarna volgen een gezonde levensstijl (14 procent), en leven in goede gezondheid (13 procent). Een eerlijke prijs voor ons eten, waarbij er meer geld naar de boeren gaat, staat met 12 procent op de vierde plaats.

Het onderzoek is gehouden in december 2019 onder 507 respondenten van 18 jaar en ouder.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  7° / 4°
  30 %
 • Zondag
  8° / 4°
  10 %
 • Maandag
  7° / 1°
  20 %
Meer weer