Brexitdeal+lijkt+er+nu+echt+te+komen
Nieuws
© Pixabay

Brexitdeal lijkt er nu echt te komen

Onderhandelaars van de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk zijn dicht bij een akkoord over hun handelsrelatie na 1 januari. Britse media meldden dat premier Boris Johnson donderdag het akkoord zal aankondigen.

Volgens een EU-diplomaat is een overeenkomst over de toekomstige handelsrelatie tussen de Britten en de EU nabij. 'Het is een kwestie van dit vandaag of morgen aankondigen', citeert persbureau Reuters een bron. Tegelijkertijd wordt gewaarschuwd dat over de laatste punten van een brexitdeal nog geen finale overeenkomst is. 'De lucht is zwanger van verwachting. Maar we zijn er nog niet', meldt een EU-bron aan het ANP.

De Europese Raad, die de leiders van alle lidstaten vertegenwoordigt, zou nu voorbereidingen treffen voor een voorlopige invoering van de handelsafspraken. Daardoor zou het verdrag al kunnen ingaan, voordat bijvoorbeeld het Europees Parlement dit heeft behandeld.


Tijdrovende douaneprocedures

De Britten verlieten eind januari de EU, maar zijn in de overgangsfase tot 31 december nog gebonden aan bestaande afspraken met het landenblok. Als er voor die tijd geen overeenkomst over handel is, valt die terug op de zeer ongunstige basisregels van de Wereldhandelsorganisatie. Daardoor zouden tijdrovende douaneprocedures en hoge invoertarieven aan de grens gaan gelden.


Verschillende Britse kranten meldden ook dat een akkoord in zicht is. Zakenkrant Financial Times meldt op basis van ingewijden aan Britse zijde dat er nog steeds discussies zijn over visserij en eerlijke concurrentie, maar dat een deal op woensdagavond mogelijk is.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer