Kwekerij+Barendse+Freesia+winnaar+Greenovation+Award+2020
Nieuws
© FloraHolland

Kwekerij Barendse Freesia winnaar Greenovation Award 2020

Bestuursvoorzitter Steven van Schilfgaarde van FloraHolland reikte tijdens de Dag van de Coöperatie de Greenovation Award 2020 uit aan Kwekerij Barendse Freesia uit 's-Gravenzande. Dat bedrijf kreeg afgelopen donderdag de prijs voor de beste duurzame product- of conceptintroductie binnen de sierteeltsector.

De genomineerden voor de Greenovation Award trokken vanaf de bekendmaking veel aandacht via social media. Dat was te merken aan het aantal stemmen: er is meer dan 1.100 keer gestemd. De vakjury en het publiek hadden beiden een aandeel van 50 procent in de eindbeoordeling. Daarbij kwam Barendse Freesia als winnaar uit de bus met het concept FreGanzia, waarbij Freesia wordt geteeld in een innovatief en vrijwel emissieloos teeltsysteem.Barendse Freesia teelt op revolutionaire wijze de dubbelwitte FreGanzia. Het bedrijf maakt optimaal gebruik van het aantal vierkante meters met een drielaags teeltsysteem in een volledig geconditioneerde klimaatcel. De 850 zonnepanelen voorzien de ledverlichting van stroom en dankzij het gesloten teeltsysteem zijn bestrijdingsmiddelen overbodig. Ook hergebruikt Barendse het drainwater en is de klimaatcel vrijwel emissieloos.


Vrijwel emissieloos

De jury over Freganzia van Barendse Freesia's: 'FreGanzia is geteeld in een innovatief en vrijwel emissieloos teeltsysteem. Het is een veelbelovend totaalconcept, waarin rekening wordt gehouden met bijna alle onderdelen van footprint. Dat zijn energie, water, gewasbeschermingsmiddelen en ruimtegebruik. Dit soort innovaties zal toekomstbepalend voor de sector zijn en dit totaalconcept kan dienen als voorbeeld en inspiratiebron voor de sector, collega-kwekers maar ook voor bijvoorbeeld veredelaars.'

Royal FloraHolland roept de sector op om te blijven innoveren op duurzaamheid. Aandacht voor duurzaamheid en duurzame innovaties zijn belangrijk, omdat ze essentieel zijn voor de toekomstbestendigheid van de sector.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer