Varkenshouder Egelmeers: '0,45 kilo ammoniakreductie lijkt haalbaar'

In Wanroij heeft de familie Egelmeers een gemengd bedrijf met akkerbouw en vleesvarkens. In een van de stallen wordt ervaring opgedaan met onderdelen uit het integrale stalconcept van Agrifirm. 'Wij willen bijdragen aan een duurzamere varkenshouderij', zegt Math Egelmeers.

Varkenshouder+Egelmeers%3A+%270%2C45+kilo+ammoniakreductie+lijkt+haalbaar%27
© Agrifirm

Waarom doen jullie mee?

'Ons bedrijf staat in een dichtbevolkt gebied. De bedrijfsontwikkeling staat daardoor onder druk. Daarnaast gaan de emissie-eisen in Brabant veel verder dan elders in Nederland. We moeten voor de toekomst van ons bedrijf nog fors investeren. Daarvoor zijn we op zoek naar nieuwe technieken. Bestaande technieken als luchtwassers vinden we niet ideaal.'


Wat spreekt jullie aan in het systeem?

'Het idee van een integrale oplossing voor zowel de emissie als de mestverwerking. Willen wij als varkenshouders een toekomst hebben, dan moeten we kunnen uitleggen wat onze impact is op het milieu en het klimaat. We willen werken aan een nog duurzamere varkenshouderij die ook economisch duurzaam is.'


Hoe ziet jullie varkensbedrijf eruit?

'Wij houden vleesvarkens op twee locaties. Thuis liggen een kleine 5.600 vleesvarkens die worden gehouden volgens het Beter Leven-concept. De jongste stal is van 2008 en heeft een luchtwasser.

'De stal waar de proef in draait is van 1998. Daar liggen onder de hokken smalle mestkanalen en een rioolsysteem waarmee de mest regelmatig wordt afgevoerd naar een gesloten opslag. De ammoniakuitstoot is er twee derde lager dan in een conventionele stal.


'Naar de maatstaven van de provincie Noord-Brabant is dat niet genoeg en moeten we uiterlijk 2024 de emissie met 85 procent beperken tot 0,45 kilo per dierplaats per jaar.'


Wat zijn de ervaringen tot nu toe?

'Het is niet altijd makkelijk. We hebben de afgelopen jaren al van alles meegemaakt. Van techniek die hapert tot gesprongen mestleidingen. Maar de ervaring is waardevol. Die gaat ons zeker helpen bij de keuzes die we moeten maken voor ons bedrijf.'


En wat is het resultaat?

'In twee afdelingen zijn delen van de integrale aanpak getest. Denk aan het om de twee à drie dagen wegpompen van mest met spoelvloeistof en het strippen van de dunne fractie. Indicatieve metingen leverden een ammoniakreductie op van bijna 60 procent. In de afdelingen lijkt hiermee 0,45 kilo per dierplaats per jaar haalbaar. In onze ogen heeft het systeem met de integrale aanpak zeker potentie.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 8°
  0 %
Meer weer