Poolse landbouwminister afgezet na verzet tegen dierenwet

In Polen heeft het parlementsbesluit voor een verbod op circusdieren, pelsdierfokkerijen en onverdoofd slachten geleid tot een regeringscrisis. Er is een nieuwe vicepremier benoemd en de tegenstribbelende minister van Landbouw, Jan Krzysztof Ardanowski, is geschorst.

Poolse+landbouwminister+afgezet+na+verzet+tegen+dierenwet
© Flickr

Ardanowski werd geschorst als lid van de Partij voor Recht en Rechtvaardigheid (PiS) omdat hij tegen het wetsontwerp stemde. Grzegorz Puda is benoemd tot de nieuwe minister van Land- en Bosbouw. Hij was juist een van de indieners van de nieuwe dierenwet, met steun van de invloedrijke PiS-partijvoorzitter Jaroslav Kacziyski. Kaczynski treedt zelf ook toe tot het nieuwe kabinet en wordt vicepremier.

De door het parlement vastgestelde nieuwe Dierenwelzijnswet bedreigt het voortbestaan van de grote Poolse pluimvee-export naar islamitische landen, zo wordt door Poolse boeren gevreesd. De wet staat ritueel slachten alleen toe voor de behoeften van nationale Poolse religieuze verenigingen. Ritueel slachten voor de export is dan niet langer toegestaan.


Naar de Senaat

Het wetsontwerp werd op 18 september in de Sejm (het Lagerhuis) aangenomen, met 356 stemmen voor, inclusief de linkse oppositie, 75 tegen, waaronder verscheidene PiS-leden en een kleine coalitiepartij, en 18 onthoudingen. Het politieke debat over de wet wordt momenteel voortgezet door de Senaat.

De Poolse agrarische sector heeft de hoop nu op die Senaat gevestigd, omdat de senatoren enkele jaren geleden ook een 'moderne' landbouwwet blokkeerden. Tijdens een demonstratie van boeren in Warschau tegen de '5 for Animals' op 30 september, toonden Poolse boeren hun steun aan de afgezette minister Ardanowski.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  23° / 14°
  20 %
 • Maandag
  22° / 15°
  60 %
Meer weer