Inkomen+geitenbedrijven+stijgt+door+hogere+melkprijs
Nieuws
© Twan Wiermans

Inkomen geitenbedrijven stijgt door hogere melkprijs

Het inkomen uit bedrijf op melkgeitenbedrijven zal in 2020 naar verwachting uitkomen op gemiddeld 134.000 euro per onbetaalde arbeidsjaareenheid, zo’n 29.000 euro hoger dan in 2019. Dit ligt 30.000 euro boven het gemiddelde van de voorgaande vijf jaren (2015-2019).

Volgens Wageningen University & Research is het resultaat van een 6 procent hogere melkprijs die ruimschoots voldoende is om de hogere voerkosten en toename van diverse vaste en algemene kosten te compenseren. De prijs van de geitenbrok is de laatste jaren flink gestegen.

De prijs van geitenmelk (waarvan circa 10 procent biologische melk) was in de periode 2014-2016 met 72,5 euro per 100 kilo hoog, vooral door de gunstige afzetmogelijkheden. Vanaf 2016 zette de daling van de melkprijs in. In eerste instantie nog beperkt maar in 2017 en 2018 daalde de prijs per 100 kilo met circa 4 euro per jaar naar 65 euro. Na een stijging in 2019 met 4 euro is de verwachting dat deze in 2020 verder stijgt met 4 euro naar een niveau van bijna 73 euro per 100 kilo (+6 procent). De gangbare prijs stijgt iets meer en die van de biologische melk iets minder.


Toenemende productie

De vraag naar geitenmelk is goed, maar de schaarste van de afgelopen jaren is verminderd door de toenemende productie in Nederland en omringende landen door de hoge melkprijzen. De biologische geitenhouders, verenigd in de Organic Goat Milk Coöperatie, hebben na een ledenstop eind november 2020 besloten dat er weer nieuwe leden mogen worden toegelaten. In 2020 is het totaal aantal geiten (gangbaar + biologische) met 1,5 procent gestegen.

Verreweg het grootste deel van de geitenmelk in Nederland wordt verwerkt tot kaas. In het buitenland, met name in Duitsland, is er een toenemende interesse in Nederlandse geitenkaas. In Nederland daalt de zuivel- en kaasconsumptie al vele jaren. De geitenkaas was hierop tot voor kort een uitzondering op. In 2018 begon ook hiervan de consumptie licht te dalen. Dit zet zich in 2019 en begin 2020 voort terwijl de consumptie van de niet geitenkaas stijgt in voorjaar 2020.

De Europese Commissie heeft aan Hollandse Geitenkaas in 2015 een Geografische Beschermde Aanduiding (BGA) toegekend. Naast geitenkaas, waar Duitsland veel belangstelling voor heeft, worden ook andere producten gemaakt. Verse producten zoals melk en kwark, vinden voornamelijk een binnenlandse bestemming; veel hoogwaardig melkpoeder gaat als kindervoeding naar Azië.


Voerkosten

De prijs van de geitenbrok stijgt de laatste jaren flink. In 2020 wordt een prijsstijging van ruim 3 procent verwacht. De prijsontwikkeling staat onder invloed van de wereldwijde markt van vraag en aanbod. De voerkosten nemen gemiddeld toe door prijsstijgingen van met name de geitenbrok, De voerkosten maken 42 procent uit van de totale kosten, dus een prijsverandering kan flink aantikken in het resultaat.

Het aandeel krachtvoerkosten binnen het aangekochte voer was in 2019 74 procent. Ruwvoer (waaronder een groot deel stro) heeft een aandeel van 13 procent in de totale voerkosten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer