Actie tegen misdaad in boerderijen

Provincie Noord-Holland roept gemeenten op gerichter te handhaven op criminele activiteiten in agrarisch vastgoed. Leegstaande stallen en schuren zijn gewild voor onder meer drugslabs en hennepkwekerijen.

Actie+tegen+misdaad+in+boerderijen
© Marcel van der Kammen

De provincie rondde recent een onderzoek af naar het illegaal gebruik van agrarische gebouwen, waarbij ze in kaart bracht hoe gemeenten hun toezicht en handhaving rondom dit thema hebben georganiseerd. 'Uit recente mediaberichten komt naar voren dat steeds vaker agrarische bedrijfspanden door het opheffen van de onderneming vrijkomen.'

Ondernemers worden actief en zelfs op agressieve wijze benaderd om bedrijfspanden of loodsen te verhuren, stelt de provincie in het rapport.

Waarschuwing

Voorzitter Arie Schouten van LTO Noord in West-Friesland is blij dat er extra wordt opgetreden tegen zulke criminaliteit in het buitengebied, maar stelt ook dat dit niet alleen agrarische gebouwen betreft. 'Het gebeurt ook op bedrijventerreinen. Wel waarschuwen we onze leden om kritisch te zijn op potentiële huurders van stallen en schuren. Overigens pleit deze ontwikkeling ervoor om de provinciale ruimte-voor-ruimteregeling overeind te houden, leegstaande bedrijfsgebouwen te slopen en zo kavels een nieuwe functie te geven.'

Het thema illegaal gebruik van agrarische opstallen is binnen geen enkele gemeente als apart onderwerp opgenomen in het beleid, zo constateert de provincie. 'Gemeenten hebben onvoldoende inzicht in het gebruik van de agrarische panden. De samenwerking tussen de afdelingen vergunningen, toezicht en handhaving en openbare orde en veiligheid is nagenoeg nihil. Gemeenten werken onderling ook langs elkaar heen in de bestrijding van illegaal gebruik van vrijkomende gebouwen.'

Risicoanalyse gewenst

Gemeenten met meer dan vijftig agrarische bedrijven zouden meer inzicht moeten krijgen in het economisch perspectief en een risicoanalyse maken voor potentieel strijdig gebruik, luidt de belangrijkste aanbeveling. Dit in samenwerking met de buurgemeenten en andere partners en met een coördinerende rol voor de provincie.

Volgens burgemeester Marjan van Kampen van Schagen is er wel degelijk sprake van coördinatie in de handhaving tussen verschillende afdelingen en instanties. 'Bij signalen van verdachte activiteiten worden ook de politie en bijvoorbeeld Liander meegenomen. Die geluiden vanuit de buurt zijn belangrijk voor ons. Op basis daarvan kunnen we gericht actie ondernemen. Net zoals een goede afstemming met omliggende gemeenten cruciaal is.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer