Biologisch luchtfilter genomineerd voor Beste Idee

Het biologisch luchtfilter van JW Espo is een van de nominaties voor het Beste Idee. Daarin gaat de redactie van Vakblad De Kalverhouder op zoek naar de beste innovatie van 2020.

Biologisch+luchtfilter+genomineerd+voor+Beste+Idee
© Nieuwe Oogst

Naast het biobed is de Medos medicijndosering van Woutech genomineerd, het concept 'Vlees van de kalverhouder' van Roemburg/Van Dronkelaar, de houten laadvlonder van Ben van der Meer en Totaaloplossing van BestWatt.

Het biobed van JW Espo bestaat uit een bak met houtsnippers en gepatenteerde enzymen. Onder de laag snippers zit een lattenbodem die de lucht gelijkwaardig verdeelt en zorgt voor zo weinig mogelijk weerstand. Hierin wordt het grove stof afgevangen. Bovenop het lattenrek ligt een dikke laag van houtsnippers. Hier wordt de vuile stallucht doorheen geblazen en gezuiverd. Het biobed realiseert volgens JW Espro 94 procent ammoniakreductie en 95 procent geurreductie. Het is een alternatief voor chemische luchtwassers.

Het systeem werd eerder dit jaar onder meer goedgekeurd als erkend huisvestingssystemen voor de Regeling ammoniak en veehouderij (RAV). Het systeem is daarmee op de RAV-lijst voor varkens geplaatst en telt mee om ammoniak te reduceren.


Medicijnen doseren

De andere genomineerde, Woutech Machines, heeft een optie voor zijn machines ontwikkeld waarmee gemakkelijk individueel medicijnen gedoseerd kunnen worden zonder residu in de leidingen achter te laten. Alleen kalveren die het nodig hebben, krijgen het medicijn, de rest niet.

'Vlees van de kalverhouder' is een initiatief van de kalverhouders William van Roemburg en Erik van Dronkelaar. Door het inrichten van een verkooppunt met diepvriezer, kunnen kalverhouders via hun eigen lokale netwerk kalfsvlees aan de man brengen. De website vleesvandekalverhouder.nl brengt vraag en aanbod bij elkaar. Kalverhouders kunnen zich daar aanmelden om kalfsvleespakketten in te kopen en consumenten kunnen zien waar kalfsvlees in Nederland te koop is.


Vlonder bij laden

De vlonder is ook een uitvinding van een kalverhouder zelf. Kalverhouder Ben van der Meer uit Doornspijk heeft een vlonder ontwikkeld die het laden van kalveren vereenvoudigt. Kalveren verlaten sneller uit zichzelf het hok, waardoor het laden vlotter gaat en kalveren minder stress ervaren.

De BestWatt Totaaloplossing is een combinatiesysteem van zonnepanelen, windenergie en energieopslag. Door de opgewekte energie op te slaan, gebruiken kalverhouders de energie op het moment dat ze het nodig hebben.

Er kan gestemd worden tot en met woensdag 23 december 2020. Op donderdag 24 december wordt de winnaar bekendgemaakt. Het idee met de meeste stemmen wint de competitie en ontvangt een mooi aandenken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  7° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  9° / 2°
  10 %
Meer weer