Biologisch+luchtfiler+op+RAV%2Dlijst+varkens
Nieuws
© Haijo Dodde

Biologisch luchtfiler op RAV-lijst varkens

Het biologische luchtfilter 'Bioair' van JW ESPO is goedgekeurd als erkend huisvestingssystemen voor de Regeling ammoniak en veehouderij (RAV). Het systeem is daarmee op de RAV-lijst voor varkens geplaatst en telt mee om ammoniak te reduceren.

Naar het systeem is meer dan vijftien jaar onderzoek gedaan. Het luchtfilter is samengesteld uit natuurlijke materialen. Onderzoeksbureau Tauw heeft een jaar lang metingen verricht bij een Brabantse varkensstal waar het systeem werd gebruikt in een proefopstelling. Bioair kan de ammoniakuitstoot met 94 kan reduceren, fijnstof vrijwel volledig en geur met 95 procent.

In het systeem wordt de lucht door middel van ventilatoren in het luchtfilter geblazen. Daar komt het terug in de drukkamer, waar de lucht gelijkmatig over het filter verdeeld wordt. De vieze lucht gaat door een laag van houtsnippers. In deze snippers worden enzymen uitgezet. Door deze massa vochtig te houden, gedijen de enzymen en halen zij elementen als stof, stank en ammoniak uit de ventilatielucht.


Houtsnippers bijvullen

Het biologische luchtfilter heeft volgens het bedrijf weinig tot geen onderhoud nodig. Eens per jaar moeten er houtsnippers bijgevuld worden. Ook het afvoeren van spuitwater is niet nodig.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  40 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer