Zonvarken wint Het beste idee van Varkensland

De vijfde editie van Het Beste Idee van Varkensland (HBIVV) is gewonnen door Zonvarken. Een 3-sterren beter leven concept waarbij het varkensvlees klimaatneutraal wordt geproduceerd. Deelnemers aan de coöperatie houden maximaal 50 zeugen.

Zonvarken+wint+Het+beste+idee+van+Varkensland
© HBIVV

Het idee is, zegt August Offenberg, die samen met Otto Offenberg, Rob Nieuwenhuis en Jeroen Koks het concept bedacht, dat een varkenshouder met 50 zeugen een inkomen kan verdienen. Binnen het concept krijgen de zeugen twee keer per jaar biggen en blijven de biggen van geboorte tot slacht in hetzelfde hok.

Het streven is in eerste instantie dertien deelnemers aangesloten te krijgen, zodat het jaar rond wekelijks kan worden geslacht. Inmiddels is er ook een afzetorganisatie die voor meerdere jaren heeft getekend voor het vlees. Offenberg noemt dat een voorwaarde om te kunnen bouwen. Een pilotstal van het Zonvarken voor 25 dieren is in aanbouw in De Heurne bij Aalten.


De vakjury en de publieksjury kozen unaniem Zonvarken tot het beste innovatieve idee van 2020. Juryvoorzitter varkensarts Gerard van Eijden: 'De jury heeft gekozen voor dit varkensconcept, omdat alle aspecten waar 'Het Beste Idee' voor staat, hier in zitten. Het is diervriendelijk, het is goed voor het milieu en het is goed voor de varkenshouder.'


Uiteenlopende ideeën

Naar de trofee van Het Beste Idee van Varkensland dongen ook Daan Smits met de Welfareball Feeder mee, Marc van de Meent met een biosensor, Mieke Vlemminx en Mieke van Hersel met Farm Visit Online en Ivo van Dijk met 'Dreug', worst van zeugen.

'Heel uiteenlopende ideeën die als gemeenschappelijke deler hebben dat ze goed zijn voor de ondernemer en het varken', aldus juryvoorzitter Van Eijden. HBIVV ontving dit jaar 25 initiatieven voorstellen. De avond werd digitaal bijgewoond door 523 kijkers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
Meer weer