Eerste resultaten Filterfloor: veilig, droog en hufterproof

De Filterfloor is hufterproof en het vloeroppervlak blijft droog, meldt Yke Roelevink die het concept voor de nieuwe vloer ontwierp. De volgende stap is het meten van de emissiereductie.

Eerste+resultaten+Filterfloor%3A+veilig%2C+droog+en+hufterproof
© Yke Roelevink

'Dierenwelzijn, emissies en veiligheid zijn belangrijke thema's, met name in de varkenshouderij. Het idee van de Filterfloor is gestoeld op deze thema's en het zindelijkheidsgedrag van het varken', zegt Roelevink.

In 2019 zat Roelevink met het idee van de Filterfloor bij de vijf finalisten van Het Beste Idee van Varkensland (HBIVV). Als een van de finalisten kreeg hij steun van onder andere kennisinstelling VKON voor de verdere ontwikkeling van het concept.
Verschillende lagen

De Filterfloor is opgebouwd uit verschillende lagen waardoor er een filterende werking ontstaat, geeft Roelevink aan. De urine vloeit direct door het paneel, terwijl de dikke fractie op de oppervlakte blijft liggen. Beide fracties worden separaat opgeslagen.

'Mest en urine krijgen minimale kans om met elkaar in aanraking te komen. Daardoor is er minder ammoniak-, methaan- en lachgasvorming en mag een gezonder stalklimaat voor mens en dier worden verwacht', legt Roelevink uit.


Filterfloor
Filterfloor © Yke Roelevink

De vloer is begin 2020 geplaatst in twee hokken voor vleesvarkens, een met beren en een met gelten. Dagelijks werden de vloer en de dieren geïnspecteerd door de varkenshouder. VKON monitorde de vloer en de dieren wekelijks.

De uitkomst is onder meer dat de vloer hufterproof is, wat betekent dat deze tegen een stootje kan. Verder is de vloer veilig en droog en wordt niet glad. Binnenkort start fase 2 van het onderzoek waarbij de emissies worden gemeten. Roelevink verwacht de uitkomsten daarvan richting de zomer.


Spannend traject

'Intensief en spannend', kwalificeert Roelevink het traject waarin hij zit. Er is nog maar erg weinig bekend over de voordelen van het direct scheiden van mest ten opzichte van later scheiden. 'Wat doet dat bijvoorbeeld met de mestkwaliteit?', vraagt Roelevink zich af.

De ondernemer, die ook veel vragen krijgt over de vloer van melkvee- en geitenhouders, is positief. 'Maar er moet nog veel gebeuren voordat de Filterfloor kan worden toegelaten.'Roelevink was woensdagavond een van de deelnemers aan het online Varkensland journaal. Officieel zou op 13 mei de finale zijn van de vijfde editie van HBIVV. Door de coronamaatregelen is die verschoven naar dit najaar. Om de datum toch niet ongemerkt voorbij te laten gaan, werd het Varkensland journaal georganiseerd. Naast Roelevink namen ook Linda Janssen van POV, Mart Bloemendal van Rabobank, Valentijn Thuring van Coöperatie Varkensartsen en student Rhodee Kroese van Aeres Dronten deel.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  31° / 18°
  0 %
 • Maandag
  30° / 16°
  5 %
 • Dinsdag
  27° / 14°
  10 %
Meer weer