Waterkwaliteit Vlaamse landbouwgebieden verder achteruit

De kwaliteit van het oppervlaktewater in Vlaamse landbouwgebieden gaat steeds verder achteruit. Oorzaak is de toenemende nitraatvervuiling.

Waterkwaliteit+Vlaamse+landbouwgebieden+verder+achteruit
© Twan Wiermans

België voldoet al enkele jaren niet aan de EU-criteria tegen watervervuiling, blijkt uit het nieuwe Mestrapport 2020 van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM). In de afgelopen jaren lag op bijna een kwart van de meetpunten in Vlaamse riviertjes het nitraatgehalte te hoog.Uit het rapport blijkt dat de naleving van de mestwetgeving beter moet. Vorig jaar werd bij ruim 380 boerderijen gecontroleerd, waarbij in meer dan de helft daarvan boetes of sancties werden opgelegd.


In de Vlaamse regering circuleren berekeningen die erop neerkomen dat Vlaamse boeren alleen aan alle EU-Klimaatregels kunnen voldoen als ze hun veestapel met 40 procent zouden inkrimpen.


Slechte resultaten

Dat de cijfers nu de verkeerde kant uitgaan, maakt het voor de Belgische landbouwsector niet makkelijker. 'Het zijn slechte resultaten', zegt woordvoerster Vanessa Saenens van de Boerenbond tegen de Vlaamse omroep VRT. 'Dat is jammer, want de sector wil meewerken.'

Volgend jaar komt er een cursus voor Belgische boeren hoe om te gaan met bemesting bij waterkant en sloten. Daarnaast worden de EU-regels tegen erfafspoeling over enkele jaren verder aangescherpt.


Klik voor complete mestrapport op onderstaande pdf

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer