'Op tijd beregenen is behoud van je grasmat'

Een bodemvochtsensor en weerstation zijn onontbeerlijk voor melkveehouder Jacco Wink uit het Brabantse Wijk & Aalburg. 'Het grasland is mijn belangrijkste eiwitbron, die moet perfect in orde zijn', zegt Jacco stellig. 'Door eerder te starten met beregenen en met kleinere giften te werken, zijn de kosten verlaagd en is de grasgroei verbeterd.'

%27Op+tijd+beregenen+is+behoud+van+je+grasmat%27
AgroExact
© Kennispartner

Melkvee- en akkerbouwbedrijf Wink & Boll, het bedrijf van Jacco Wink en zijn vrouw Josien Boll, doet veel dingen net even anders. Al bijna honderd jaar boert de familie in het land van Heusden en Altena. Bij De Hoeve Landbouw wordt gewerkt met vaste rijpaden op het grasland, staan de melkkoeien in een emissiearme stal waar urine en mest worden gescheiden, en worden deze meststoffen separaat en nauwkeurig toegediend op het land.

Aan de grasgroei op zeer zware rivierklei wordt veel aandacht besteedt. Dit is de belangrijkste eiwitbron voor het bedrijf.

'Het nieuwe model sensor is in zijn geheel ingegraven in de grond, hij kan ook middenin een perceel worden geplaatst'

Jacco Wink, melkveehouder in Wijk & Aalburg

Meer gras door nauwkeurig beregenen

Al geruime tijd maakt het bedrijf gebruik van een RainExact weerstation met regenmeter, en de SoilExact bodemvochtsensoren van AgroExact. 'De app staat op de telefoon en die gaat natuurlijk overal mee naartoe', aldus Jacco. 'Ik check hem meerdere keren per dag, bijvoorbeeld voor de planning van werkzaamheden. De bodemvochtsensoren geven een beter beeld van het vochtniveau in de bodem.'

'Na meerdere jaren gebruik ben ik anders gaan beregenen. Dat is meer gestuurd op de gemeten data', legt hij uit. 'Zo beginnen we eerder wanneer het droog wordt en stoppen we ook eerder. Anderzijds geef ik liever kleine giften water van zo'n 20 millimeter. Dat heeft hetzelfde effect als in één keer 30 of 35 millimeter beregenen, is onze ervaring. Je spaart zo brandstof, tijd en water uit. Deze aanpak heeft voor meer hoge kwaliteit gras in de kuil gezorgd, wat uiteindelijk meer eiwit van eigen land betekent. Dat is waar we naar streven.'

In het grasland zijn twee SoilExact bodemvochtsensoren ingegraven, op 12 en 25 centimeter diepte. 'Hierdoor kunnen we het verschil tussen de twee grondlagen zien in de wortelzone van het gras en of het water afkomstig is van bovenaf of juist capillaire opstijging van onderen', legt Wink uit. Dit jaar heeft het bedrijf de mogelijkheid om een nieuw model sensor uit te testen voor AgroExact.


Tekst gaat door onder de video:


Nieuwe sensor

'Het nieuwe model sensor is in zijn geheel ingegraven in de grond, dus inclusief het kastje met de hardware', vervolgt de melkveehouder. 'Dat heeft als groot voordeel dat hij ook middenin een perceel kan worden geplaatst. Voorheen moest er altijd een paal naast staan waar de hardware aan was bevestigd. In de akkerbouw is dat niet zo'n probleem, maar in grasland wel. Je hebt immers veel meer bewerkingen met machines gedurende het jaar. Wel moet je natuurlijk goed onthouden waar je de sensor exact hebt ingegraven! Gelukkig is de locatie met gps bepaald. De accu gaat enkele jaren mee en het systeem kan volledig op afstand worden uitgelezen.'

Zeker voor melkveehouders die hun grasland beregenen is een vochtsensor onontbeerlijk, denkt Wink. 'Het spaart kosten uit, levert meer gras en dus eiwit op en draagt bij aan het behoud van je grasmat. Ik zou het daarom collega's zeker aanraden. Daarbij levert AgroExact een goede telefonische ondersteuning.'

Meer informatie of weten waar de meetpunten staan? Bekijk het op www.agroexact.com


Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner AgroExact

AgroExact

AgroExact stelt gebruikers in staat werkzaamheden op het land efficiënter te plannen en gewassen optimaal te beregenen door beter inzicht te bieden in het...

Lees verder »

Meer van AgroExact

Lees ook

Meer artikelen van AgroExact »

Artikelen over AgroExact