EP akkoord met irrigatie met gezuiverd afvalwater

Het Europees Parlement heeft woensdag ingestemd met het wetsvoorstel dat het mogelijk maakt om gezuiverd afvalwater te gebruiken voor irrigatie in de land- en tuinbouw.

EP+akkoord+met+irrigatie+met+gezuiverd+afvalwater
© vanhoekbouw.nl

Het voorstel behandelt onder de kwaliteitseisen van het afvalwater. Eerder werd het al goedgekeurd tijdens onderhandelingen tussen EU-lidstaten, de Europese Commissie en het Europees Parlement. Een goedkeuring vandaag betekent dat de wet daadwerkelijk geïmplementeerd gaat worden.


Het wetsvoorstel is belangrijk voor de Europese land- en tuinbouw dat in de toenemende droogte een steeds grotere uitdaging heeft. Naast grondwater zijn daarom nieuwe bronnen voor irrigatie noodzakelijk.


Voedselveiligheid

Het EP ziet een een win-win situatie voor mens, boer en milieu. In het voorstel staan Europese kwaliteitscriteria voor het hergebruikte water, die in alle lidstaten voedselveiligheid en volksgezondheid waarborgen.

Die criteria zijn met name voor Nederland erg belangrijk, zegt VVD-Europarlementariër Jan Huitema. ‘In Nederland stellen wij al heel hoge eisen aan het water dat gebruikt wordt om te irrigeren. Die kwaliteitseisen moeten overal in Europa gelijk zijn. Dat is zowel belangrijk voor voedselveiligheid en volksgezondheid, als voor onze concurrentiepositie in Europa: groenten en fruit uit andere EU-landen liggen immers ook bij ons in de supermarkt.’


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer