De Elsenpas realiseert 1.063 gram groei per dag

Mengvoerbedrijf De Heus heeft de eerste officiële voederproeven uitgevoerd op het centrum voor praktijkonderzoek De Elsenpas in het Gelderse Beuningen. Ingezet werden drie standaard voersoorten uit de Topreeks, waarmee in het traject van 25 tot 117 kilo een gemiddelde groei werd gerealiseerd van 1.063 gram per dag.

De+Elsenpas+realiseert+1%2E063+gram+groei+per+dag
© De Heus Voeders

De Elsenpas werd in 2019 in gebruik genomen. Er is een capaciteit voor 260 fokzeugen met biggen en 900 vleesvarkensplaatsen. Op het bedrijf worden TN70-zeugen gekruist met een Tempo-eindbeer.

Eind 2019 zijn de eerste vleesvarkens opgelegd. In de eerste rondes zijn nog geen specifieke voerproeven uitgevoerd, zegt productmanager Rinus Veldhorst van De Heus Voeders. Alles stond in het teken van de validatie van de stal. Dat wil zeggen dat de onderzoekers alles onder identieke omstandigheden wilden testen om zo in de toekomst nauwkeurige uitspraken over de onderzoeken te kunnen doen.


De varkens worden gehouden in kleine groepen met een vreetplaats per zes varkens. Hier is voor gekozen om ook kleine statistisch verschillen te kunnen vinden. Voor opleg is een inschatting gemaakt van de te verwachten voeropname op basis van diverse praktijkbedrijven. Vervolgens zijn met behulp van de rekentool GPS een voerschema en een mengtabel opgesteld.


Drie standaard voersoorten

Op basis hiervan zijn drie standaard voersoorten ingezet uit de Topreeks. Uiteindelijk hebben de varkens een groei gerealiseerd van 1.063 gram in het traject 25 tot 117 kilo. Volgens Veldhorst is niet alleen de juiste voerstrategie belangrijk voor topresultaten. Op De Elsenpas is ook veel aandacht besteed aan het (voer)management.

Zo zijn de biggen opgelegd in warme en droge hokken. De verzorgers zorgden ervoor dat er bij aanvang van de ronde twee keer per dag voer onder in de bak stond om de varkens snel te leren om dit goed op te nemen. Ook was er aandacht voor de juiste klimaatinstellingen.


Langere staarten

Veldhorst zegt dat De Elsenpas als een van de doelstellingen heeft om, waar dat kan, te werken met varkens met intacte staarten. Tijdens de eerste ronde waren de staarten al langer dan normaal. Dit heeft volgens de productmanager niet tot extra problemen geleid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer