Zaad+en+bijenapp+moeten+boer+verleiden
Nieuws
© Reggestreek Fotografie BV

Zaad en bijenapp moeten boer verleiden

Melkveehouder Ida Besten in het Overijsselse Haarle zaaide woensdag een bloemenmengsel voor de bij in, tijdens de landelijke zaaidag. Het mengsel is afkomstig uit het project 'Het boerenerf: the place to bee'.

In dit project wil LTO Nederland met boeren en tuinders de bijvriendelijke omgeving verder versterken. Daarnaast is er sinds kort ook een heuse bijenapp, 'BijerBij'. Het is een initiatief dat ontstond vanuit de agrarische collectieven in de provincie Groningen. Het is met Google-geld ondersteund.

In deze app kunnen boeren en burgers uit heel het land foto's maken van bijenvriendelijke maatregelen die ze hebben getroffen, zoals het aanplanten van fruitbomen en wilgen en het creëren van nestelruimte op de grond. 'Dat moet anderen inspireren om ook iets te doen voor de wilde bij en honingbij', stelt initiatiefnemer Trudy van Wijk van Agrarische Natuurvereniging Oost-Groningen.

Boer-burgerverbinding pluspunt

Volgens Van Wijk is de verbinding tussen boeren en burgers in de app een pluspunt voor het verhogen van de biodiversiteit. 'We zijn allemaal verantwoordelijk voor de biodiversiteit. We willen de goede dingen doen op het boerenerf, maar ook in openbare ruimten en in de tuinen van burgers.'

Besten, die samen met man Peter en zoon Jelle melkveebedrijf De Oarns Hoeve runt, is al geruime tijd bezig met biodiversiteit. Burgers kunnen sinds dit jaar zelfs een stuk akkerrand adopteren, dat vervolgens wordt ingezaaid met streekeigen bloemen en kruiden.

Medeauteur: Tienke Wouda

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  10° / -2°
  10 %
 • Vrijdag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer