Engels landbouwbeleid gericht op verduurzaming

De Engelse regering zet in op verdere verduurzaming van de landbouw. Directe betalingen, zoals in het Europese landbouwbeleid, worden afgebouwd. Boeren kunnen subsidie krijgen voor landschapsbeheer en duurzame landbouw.

Engels+landbouwbeleid+gericht+op+verduurzaming
© René Bouwmeester

Dat blijkt uit beleidsplan 'The Path to Sustainable Farming' dat het Engelse ministerie van Landbouw (Defra) deze week heeft gepresenteerd. Dit plan moet leiden tot een ??beter en eerlijker landbouwsysteem in Engeland.De routekaart schetst de stappen die over een periode van zeven jaar worden genomen om boeren te helpen om de omslag te maken. Het plan is nadrukkelijk alleen bedoeld voor Engeland en niet voor andere delen van Groot-Brittannië met een eigen regering.


Het Britse kabinet komt met de introductie van een regeling voor milieubeheer om duurzame landbouwpraktijken te stimuleren, habitats voor natuurherstel te creëren en nieuw bos aan te leggen om de klimaatverandering te helpen aanpakken.

Verder investeren de Britten in het verbeteren van diergezondheid en dierenwelzijn als onderdeel van een duurzame landbouwaanpak. Dat zal in eerste instantie gericht zijn op het beheersen of uitroeien van ziekten bij runderen, varkens en schapen.


Directe betalingen

Directe betalingen worden vanaf het jaar van de basisbetalingsregeling 2021 verlaagd. Dit proces loopt tot en met 2027. Het vrijgekomen geld wordt gebruikt om nieuwe subsidies en regelingen te financieren om de productiviteit van landbouwers te stimuleren en milieuverbeteringen te belonen. De grootste reducties in directe betalingen vinden plaats in de hogere uitbetalingsklassen.

Om ervoor te zorgen dat boeren voldoende worden ondersteund, zal gedurende de eerste drie jaar van de landbouwtransitieperiode een programma worden ingesteld om diegenen te helpen die het meest worden getroffen door de geleidelijke afschaffing van rechtstreekse betalingen. Dat moet boeren helpen bij het plannen en beheren van hun bedrijf tijdens de overgang naar het nieuwe systeem.

De Britten willen een investeringsfonds voor landbouw oprichten dat innovatie en productiviteit ondersteunt. Dat gaat volgend jaar open voor aanvragen en zal worden gebruikt om beurzen te bieden voor apparatuur, technologie en infrastructuur voor de toekomst. Ook wordt de administratieve last voor boeren verminderd.


NFU plaatst kanttekeningen

In reactie op de publicatie van de routekaart voor de landbouwtransitie zei voorzitter Minette Batters van boerenorganisatie NFU dat ze veel ideeën van de sector over duurzame landbouw terugziet in het nieuwe landbouwbeleid. Ze is wel kritisch op de snelheid waarmee de directe betalingen worden afgebouwd.'Deze betalingen zijn voor veel boeren een reddingslijn geweest, vooral wanneer de prijzen of de teeltomstandigheden volatiel waren', zegt Batters. 'Kunnen de ministers er zeker van zijn dat er op grote schaal nieuwe regelingen beschikbaar zullen zijn? Dit zijn de vragen die Defra dringend moet beantwoorden, voor elke landbouwsector en elk deel van het land.'

'Er zijn ook veel onzekerheden tijdens deze beleidstransitie', zegt Batters. 'Niet in de laatste plaats over nieuwe handelsregelingen nadat we de overgangsperiode hebben verlaten, evenals het nationale herstel van covid-19 en de wereldwijde uitdaging van klimaatverandering. Bovendien zorgt de langlopende prijzenoorlog in de Britse detailhandel ervoor dat landbouw en teelt vaak in de vuurlinie terechtkomen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  9° / 6°
  80 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  10° / 7°
  5 %
Meer weer