Brexitpartners+Johnson+blijven+aan+tot+half+december
Nieuws
© UK Parliament/Jess Taylor

Brexitpartners Johnson blijven aan tot half december

Twee scheidende topadviseurs van de Britse premier Boris Johnson blijven aan tot medio december. Britse media meldden vrijdag nog dat adviseur Dominic Cummings, die wordt gezien als het brein achter de brexit, per direct zou opstappen.

Het was al bekend dat de rol van Cummings eind dit jaar zou zijn uitgespeeld. Cummings is vrijdag gezien terwijl hij de ambtswoning van de premier verliet met een kartonnen doos. Dat werd door sommige brexitwatchers gezien als een teken dat er onenigheid in het team van Johnson is.

De andere adviseur die nog even aanblijft, Lee Cain, stapte eerder deze week op als directeur communicatie. Dat deed Cain na berichten over interne spanningen in Downing Street 10. Cain en Cummings zijn al jarenlang collega's en hebben samengewerkt aan de brexitcampagne tijdens het EU-referendum.


Winkels Noord-Ierland bevoorraden

De Europese Unie verkent intussen alle mogelijkheden om te voorkomen dat de aanvoer van voedingsmiddelen naar Noord-Ierland in het gedrang komt zodra het Verenigd Koninkrijk op 1 januari ook in de praktijk de EU heeft verlaten. Maar of dat bijvoorbeeld betekent dat Noord-Ierse supermarkten de eerste tijd op coulance mogen hopen en de tijd krijgen om zich aan te passen, wil zij niet bevestigen.


De regering van Noord-Ierland, dat veel voedingsmiddelen uit Groot-Brittannië aan de overzijde van de Ierse Zee haalt, sloeg eerder deze week alarm. Zij vreest dat de aanvoer stokt zodra het Verenigd Koninkrijk na de jaarwisseling niet langer deel uitmaakt van de Europese interne markt. Dan moeten producten van Britse bodem bijvoorbeeld worden gecontroleerd, terwijl die nu nog ongehinderd Noord-Ierland binnenkomen.


Bezorgde brief

De EU heeft inderdaad een bezorgde brief van de Noord-Ieren over deze 'heel ernstige kwestie' ontvangen en 'zal natuurlijk snel antwoorden', zegt een woordvoerder van EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier. Over berichten in onder andere Ierse media, dat Brussel en Londen zich beraden over een coulanceperiode om winkeliers kosten en papierwerk te besparen, wil hij niet ingaan. Dat zou de onderhandelingen 'niet ten goede komen'.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 12°
  20 %
 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer