Unilever en Nestlé waarschuwen voor Brits voedseltekort

Door de coronapandemie en de vraag naar producten voor kerst is er capaciteitstekort ontstaan in Britse magazijnen. Daarvoor waarschuwen voedselproducenten, zoals het Britse Unilever en het Zwitserse Nestlé en brancheverenigingen. Ze vrezen dat de voedselketen zijn piek bereikt en verdere verstoringen niet aankan.

Unilever+en+Nestl%C3%A9+waarschuwen+voor+Brits+voedseltekort
© Europese Unie 2020

Een verdere verstoring kan veroorzaakt worden als de brexit-onderhandelingen geen resultaat afwerpen. Het Verenigd Koninkrijk (VK) produceert zelf ruim de helft van het voedsel dat het consumeert.

Er wordt gevreesd voor tekorten aan bepaalde producten die in de Europese Unie (EU) gemaakt worden, zoals tomaten in blik, olijfolie en babyvoeding. Zelfs met een brexitdeal zullen prijzen van bepaalde voedingsmiddelen gaan stijgen, verwacht de Britse voedselindustrie.


Unilever en Nestlé zeggen dat ze voorraden aan het aanleggen zijn, maar dat magazijnen overvol zitten. Unilever zegt geen gebruik meer te kunnen maken van het doorschuiven van voorraden, zoals aan het begin van de virusuitbraak. Ook Nestlé zegt dat het op peil houden van de voorraden prioriteit heeft nu de gesprekken tussen Brussel en Londen nog niet veel opschieten.


Beide kanten van kanaal

Unilever wil dat 'overheden aan beide kanten' van het kanaal alles doen wat nodig is om havens en wegen open te houden voor 'soepele en consistente' aanvoerroutes. Logistieke bedrijven huren al extra personeel in om de toename in de vraag voor verwerking en opslag van producten aan te kunnen.

De Britse overheid zegt samen te werken met de voedselindustrie om te zorgen dat er genoeg voorraden zijn en heeft scenario's voorbereid voor het einde van het jaar, waaronder het voorkomen van drukte op de grensstromen.

De onderhandelingen over een handelsverdrag tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk worden dit weekend in Londen hervat. De drie hoofdthema's waarover nog geen overeenstemming is bereikt, zijn visserij, concurrentieregels en het toezicht op de afspraken.


Meer dagen nodig

EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier heeft volgens ingewijden vrijdagmorgen tijdens een bijpraatsessie tegen de EU-ambassadeurs gezegd dat hij niet kan zeggen dat er een deal komt, maar als een akkoord binnen bereik ligt er 'enkele dagen meer' nodig zijn.

De lidstaten hebben de Europese Commissie dringend gevraagd een noodplan te presenteren in geval de onderhandelingen klappen. Bij een no-dealbrexit dreigt er chaos aan de grenzen en een verstoring van de handel tussen EU en VK.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  9° / 6°
  80 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  10° / 7°
  5 %
Meer weer