Biden+waarschuwt+Johnson+voor+gevolgen+brexit
Nieuws
© Pixabay

Biden waarschuwt Johnson voor gevolgen brexit

De verkozen Amerikaanse president Joe Biden heeft op 10 november zijn eerste telefoongesprek met de Britse premier Boris Johnson aangewend. Biden uitte zijn zorgen over de gevolgen van de brexit voor de vrede in Noord-Ierland.

De uitwisseling tussen Biden en Johnson markeert een ietwat ongemakkelijk begin van een nieuw hoofdstuk in de 'special relationship' tussen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Bekend is dat Biden een uitgesproken tegenstander is van de brexit. De nog zittende president Donald Trump geldt juist als een groot voorstander van de Britse uittreding uit de Europese Unie.

In september uitte Biden al zijn zorgen over Johnsons plan om internationale verdragen aan zijn laars te lappen via een nieuwe internemarktwet. Deze stelt de Britse regering in staat om tegen het internationaal recht en eerdere overeenkomsten met de Europese Unie (EU) in te handelen.


Barack Obama

President Barack Obama, onder wie Biden acht jaar vicepresident was, dreigde in 2016 voorafgaand aan het brexitreferendum dat het Verenigd Koninkrijk in het geval van EU-uittreding 'achterin de rij' zou moeten aansluiten voor het onderhandelen van vrijhandelsverdragen met de VS.

Die onderhandelingen begonnen tijdens het presidentschap van Trump, maar worden binnenkort overgenomen door de Biden-regering. Mogelijk duurt het nog jaren totdat de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk eruit zijn. Biden zei in september dat een Amerikaans-Brits vrijhandelsakkoord er mede op gericht moet zijn de vrede in Noord-Ierland te helpen bewaren. En om te voorkomen dat er weer een harde grens tussen Noord-Ierland en de Republiek Ierland ontstaat.


Nieuwe ronde brexitgesprekken

De handelsbesprekingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie worden naar verluidt volgende week in Brussel voorgezet. Dat is na de informele deadline die door de partijen op dit weekend werd gezet. Dat meldden bronnen rond de onderhandelingen aan persbureau Bloomberg. Ondanks dat een akkoord nog niet is bereikt, zouden de onderhandelaars voldoende aanknopingspunten zien om verder te praten.


Sinds maandag 9 november wordt in Londen de klok rond gewerkt om tot een akkoord te komen. Als het deze week zou lukken, hebben beide kampen nog voldoende tijd om de benodigde goedkeuringen te krijgen voordat het Verenigd Koninkrijk op 31 december de interne Europese markt definitief verlaat.


Tijd dringt

De tijd voor een handelsakkoord dringt, omdat het Verenigd Koninkrijk en het Europees Parlement gesloten overeenkomsten nog voor het einde van het jaar moeten ratificeren. Het Britse parlement heeft hier naar verwachting een paar dagen voor nodig.

De EU-landen hebben meer tijd nodig. Europese beleidsmakers zouden graag zien dat de tekst in verschillende commissies wordt onderzocht alvorens tot stemming over te gaan. Dit laatste kan tijdens de laatste plenaire vergadering dit jaar. Die begint op 14 december.

Afgelopen weekend zeiden Johnson en voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie dat er nog steeds verschillen zijn die moeten worden overbrugd. Zo wordt nog gesteggeld over de toegang tot Britse viswateren en een gelijk speelveld voor het bedrijfsleven.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 12°
  20 %
 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer