Organisaties willen dat afspraken kentekenkosten worden nagekomen

Fedecom, LTO Nederland, Cumela en BMWT eisen dat minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat de afspraken over de kentekenkosten nakomt. Door hogere kosten krijgt de sector te maken met een lastenverhoging van bijna 5 miljoen euro per jaar.

Organisaties+willen+dat+afspraken+kentekenkosten+worden+nagekomen
© Twan Wiermans

De gezamenlijke brancheorganisaties Fedecom, LTO, Cumela en BMWT hebben in een brandbrief aan minister Van Nieuwenhuizen nadrukkelijk verzocht de kosten van identificatie en registratie van nieuwe voertuigen vast te stellen op maximaal 61 euro per voertuig. Dat is in de beantwoording van Kamervragen afgelopen april zwart-op-wit door haar toegezegd.

Met grote verbazing nemen de brancheorganisaties daarom nu kennis van het voornemen van de RDW om fors meer kosten van de invoering van de registratie en kentekenplicht van nieuwe (land)bouwvoertuigen bij de sector neer te leggen.


Kosten afgewenteld

De brancheorganisaties hebben zich de afgelopen jaren sterk gemaakt voor een praktische invoering van registratie en kentekening van (land)bouwvoertuigen. Dat deden ze ter bevordering van de verkeersveiligheid. Zij voelen zich overvallen door de RDW-informatie dat de kosten van identificatie en registratie van nieuwe voertuigen worden afgewenteld op de sector.

In antwoord op Kamervragen heeft Van Nieuwenhuizen in april nog geantwoord dat de kosten van in gebruik genomen (land)bouwvoertuigen voor 1 januari 2021 30 euro zouden bedragen en van nieuwe voertuigen vanaf 1 januari 2021 61 euro. Nu krap een maand voor de invoering, blijken de RDW-kosten voor nieuwe voertuigen ruim 200 euro per voertuig hoger te worden dan toegezegd. Dat komt voor de sector neer op een lastenverhoging van bijna 5 miljoen euro per jaar.


Inschrijvingsprocedure

De RDW is door het bedrijfsleven al eerder verzocht om de versnelde inschrijvingsprocedure voor Europees type-goedgekeurde (land)bouwvoertuigen en nationale kleine serie goedkeuringen met Certificate of Conformity (COC) voor te bereiden. Dat wordt telkens vooruitgeschoven, terwijl deze versnelde inschrijving bij de overige door RDW geïdentificeerde en registreerde voertuigen de standaard werkwijze is.

Het gevolg is dat de RDW elk individueel nieuw (land)bouwvoertuig in 2021 via inspectie gaat schouwen en daarna pas registreren. Deze tijdrovende werkwijze heeft grote gevolgen voor de logistiek en planning van de machineleveranciers, die vanwege seizoensinvloeden veel voertuigen in korte tijd in het voorjaar uit moeten leveren.


Maximaal 61 euro

Fedecom, LTO, Cumela en BMWT hebben de minister dringend verzocht om de RDW een aanwijzing te geven dat kosten van identificatie en registratie voor nieuwe (land)bouwvoertuigen maximaal 61 euro per voertuig mogen bedragen. Voorts wordt een directe invoering van de versnelde inschrijving van alle (land)bouwvoertuigen, die voorzien zijn van een COC-verklaring, gevraagd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 9°
  25 %
 • Zondag
  14° / 8°
  50 %
 • Maandag
  15° / 6°
  40 %
Meer weer