EU-triloog eens over twee jaar GLB-overgangsfase

In de triloog-onderhandelingen in Brussel zijn delegaties van Europarlement en LNV-ministerraad het vrijdag eens geworden over een overgangsregeling en een tweejarige proefperiode voor het nieuwe Europese landbouwbeleid .

EU%2Dtriloog+eens+over+twee+jaar+GLB%2Dovergangsfase
© Pixabay

Ook zijn de onderhandelaars het eens geworden over versnelde uitbetaling van extra steunmaatregelen. De nu gemaakte afspraken gaan nog níet over het nieuwe Green Deal-landbouwbeleid. Het akkoord verlengt de bestaande regels van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) met twee jaar, en zorgt er zo voor dat betalingen kunnen worden voortgezet.

'Het akkoord is van belang omdat het de komende twee jaar rechtszekerheid en herstelsteun biedt. Het is ook een solide brug naar nieuwe regels, die zowel boeren als nationale overheden ruimschoots de tijd geeft om zich voor te bereiden op hervorming van het GLB na 2022', aldus de rapporteur over de overgangsregels. Elsi Katainen (RE, FI).

De overgangsfase annex proefperiode moet nog worden goedgekeurd in de reguliere vergadering van de AGRI-landbouwcommissie. De tekst heeft ook groen licht nodig van het voltallige parlement en van de Raad van Ministers. Ook zijn er komende week op ándere GLB-onderdelen nog triloog-onderhandelingen. Stemmingen zijn de komende twee weken voorzien.

Daarmee komt dan tegen de zin van de Europese Commissie een tweejarige proefperiode tot stand. Daarin worden de huidige landbouwsubsidies in stand gehouden, komt er extra subsidie uit corona-hulpfondsen, maar is er nog niks afgesproken over strengere Green Deal-Klimaatregels.

Milieu- en Klimaatcommissaris Frans Timmermans heeft afgelopen week in een video-conferentie met de Noorse klimaatactiviste Greta Thornberg opnieuw gezinspeeld op de mogelijkheid om het vanaf 2018 in gang gezette nieuwe GLB-beleid in te trekken. Die bevoegdheid heeft de Europese Commissie wel, maar het zou hoogst uitzonderlijk zijn. In triloog-onderhandelingen in de EU geldt de regel ‘dat niets is afgesproken totdat alles is afgesproken’.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer