Drie universiteiten zetten zwaar in op mondiale vraagstukken

Technische Universiteit Eindhoven, Wageningen University, Universiteit Utrecht en UMC Utrecht gaan samenwerken op het gebied van onderzoek en onderwijs. Ze investeren de komende acht jaar 100 miljoen euro in gezamenlijke projecten om 'mondiale vraagstukken' op te lossen, maakten de onderwijsinstellingen bekend.

Drie+universiteiten+zetten+zwaar+in+op+mondiale+vraagstukken
© Wageningen University en Research

Met de krachtenbundeling hopen de universiteiten oplossingen te vinden voor de problemen op het gebied van gezondheid, voedsel, energie en duurzaamheid. De nieuwe kennisalliantie wordt woensdag officieel gelanceerd in aanwezigheid van onderwijsminister Ingrid van Engelshoven.



Het motto van de samenwerking is 'Challenging future generations'. De uitdagingen waarmee toekomstige generaties te maken krijgen zijn groot, maar de mogelijkheden om die aan te gaan ook. 'Deze vier instellingen vullen elkaar perfect aan', aldus de initiatiefnemers in een gezamenlijke verklaring.


'Het is heel goed dat deze vier instellingen zo nauw samenwerken. In onverwachte samenwerking over disciplines en instellingen heen schuilt ook zeker de kans op onverwachte resultaten. Mooi om te zien dat universiteiten echt de slag maken van concurrentie naar samenwerking', zegt Van Engelshoven over de onderzoeksdeal.


Duurzame samenleving

Een van de speerpunten in de universitaire samenwerking is Circular Society. De overgang naar een duurzame samenleving is een van de topprioriteiten van de Europese Commissie. In 2030 moet een reductie van 50 procent van onze CO2-uitstoot gerealiseerd zijn. De partners werken al langer samen op het gebied van solar fuels en het modelleren van klimaatverandering.

De vier kennisorganisaties verbinden kennis die impact creëert op gebied van life sciences, artificial intelligence for health, onderwijs en gezondheid. TU/e excelleert op het terrein van hightech, artificial intelligence en samenwerking met de industrie.



WUR is wereldtop op het gebied van Life Sciences, agrofood, natuur en duurzaamheid. Universiteit Utrecht is een brede universiteit met een ijzersterke reputatie op interdisciplinair onderzoek rond onder meer duurzaamheid en onderwijsinnovatie, inclusief een voor Nederland unieke faculteit diergeneeskunde.


Impact beperken

Binnen dit nieuwe initiatief worden nieuwe methoden ontwikkeld om de impact op het milieu te verminderen en om de schadelijke effecten van klimaatverandering en vervuiling op de gezondheid te beperken. Volgens rector magnificus Arthur Mol van Wageningen University en tevens vicevoorzitter Raad van Bestuur Wageningen University & Research valt er met de nieuwe samenwerking nog een wereld te winnen.

'We brengen jonge wetenschappers van vier topinstellingen bij elkaar en zorgen dat studenten makkelijker vakken buiten hun universiteit kunnen volgen. Zo kom je tot grensverleggende onderzoeksresultaten en meer onderwijsflexibiliteit.'



Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  11° / 5°
  60 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer