Duitse consument koopt steeds prijsbewuster

De Duitse consument hecht steeds meer waarde aan de prijs. Dat blijkt uit consumentenonderzoek dat PanelWizard heeft uitgevoerd in opdracht van ABN Amro.

Duitse+consument+koopt+steeds+prijsbewuster
© Rewe

Het onderzoeksbureau heeft twee keer een peiling gedaan onder meer dan duizend Duitse consumenten; in 2021 en 2025. Daaruit komt naar voren dat Duitsers smaak en gezondheid het belangrijkst vinden. Daarna volgen gemak, duurzaamheid en prijs. Dat laatste aspect blijkt in de tweede meting belangrijker dan vier jaar geleden.

Iets minder dan de helft van de consumenten vond vier jaar geleden de prijs belangrijk. Dat percentage is inmiddels gestegen tot net boven de 60 procent. Daarmee scoort prijs net iets lager dan duurzaamheid. Smaak scoort het hoogst; 95 procent vindt dat belangrijk.

In de afgelopen vier jaar is voeding 28 procent in prijs gestegen. Dat is dan ook de verklaring dat Duitsers prijsbewuster zijn geworden. 'Dit veroorzaakt een flinke verschuiving van de consumentenvoorkeur richting prijs. Het toenemende belang van prijs lijkt ten koste te gaan van de voorkeur voor duurzaamheid', concluderen de onderzoekers in het rapport 'Voeding exporteren naar Duitsland, een uitdagende kans'.

In Duitsland hebben discounters een groot aandeel in de markt. Dat geldt vooral in de gebieden met de lagere inkomens, zoals het voormalige Oost-Duitsland. In welvarende en grote stedelijke gebieden is er meer vraag naar premium producten, stellen de onderzoekers. In die gebieden wordt gemak steeds belangrijker.


Regionale producten

Duitsers associëren duurzaamheid vooral met regionale producten (18 procent). Op grote afstand daarvan volgen klimaat, dierenwelzijn, biologisch en verpakking. Onderzoek van Europees statistiekbureau Eurostat wijst uit dat Duitsers een kleiner deel van hun geld (11,7 procent) uitgeven aan voedsel dan Nederlanders (12,7 procent).

Met 84 miljoen inwoners vormt Duitsland een grote afzetmarkt voor Nederland. Een kwart van de Nederlandse voedingsmiddelenexport heeft Duitsland als bestemming. De exportwaarde groeide in vijf jaar met 45 procent naar 21,5 miljard euro in 2024. Nederland exporteert vooral verse producten naar Duitsland, maar de export van lang houdbare producten wint terrein.

Groenten en fruit en zuivel zijn de belangrijkste producten in de afzet naar Duitsland. De exportwaarde van deze producten neemt vooral toe door hogere prijzen. Bij groenten en fruit (+26 procent sinds 2019) komt de groei volledig uit hogere prijzen; het volume blijft stabiel. De zuivelexport (+45 procent) laat in de afgelopen vijf jaar een volumetoename zien van 11 procent.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    33° / 18°
    65 %
  • Donderdag
    22° / 15°
    20 %
  • Vrijdag
    23° / 11°
    15 %
Meer weer