Kamer stemt in met einde nertsenhouderij

De Tweede Kamer heeft dinsdagmiddag ingestemd met het wetsvoorstel dat een einde maakt aan de nertsenhouderij in Nederland. Ook wil een meerderheid in het parlement dat de nadeelcompensatie die de bedrijven ontvangen wordt gekort met 20 procent.

Kamer+stemt+in+met+einde+nertsenhouderij
© Archieffoto Marcel Bekken

De nadeelcompensatie betreft de gederfde inkomsten van de nertsenhouders voor de komende drie jaar, een tegemoetkoming bij het vinden van ander werk, een bijdrage aan de ontslagvergoeding voor het personeel en een vergoeding voor het waardeverlies van hun fokdieren.

Landbouwminister Carola Schouten heeft bepaald dat 15 procent valt onder het normale ondernemersrisico en kort dit op de nadeelcompensatie. De Tweede Kamer maakt daar nu 20 procent van. Het is nog niet bekend of Schouten deze motie overneemt.


De Kamer stemde ook in met een motie van CDA en VVD die vraagt nertsenhouders een voorschot uit te betalen binnen veertien dagen na publicatie van de wet in de Staatscourant. Een ander voorstel van deze partijen pleit voor een soepele omgang met de sloop- en ombouwvoorschriften voor de nerstenhouders, zodat zij zich snel op een nieuwe toekomst kunnen richten. Ook dit voorstel werd aangenomen.


Stikstofruimte

D66, SP en de Partij voor de Dieren dienden moties in om de stikstofruimte die vrijkomt door het einde van de nertsenhouderij vrij te laten komen aan of (deels) af te romen ten gunste van de natuur. Geen van deze voorstellen kreeg voldoende stemmen.

De regeling die nu is aangenomen maakt onderscheid tussen nertsenhouders die nog vol in bedrijf zijn en bedrijven die wegens een coronabesmetting zijn geruimd. Die tweede groep krijgt minder compensatie, maar heeft eerder al een ruimingsvergoeding ontvangen.

Ook bedrijven die dit jaar stil hebben gelegen, kunnen in aanmerking komen voor compensatie. Zij moeten dan wel kunnen aantonen dat zij plannen hadden om de komende drie jaar actief te zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer