Extra maatregelen na nertsenbedrijf met corona in Putten

Een nertsenbedrijf in het Gelderse Putten is positief getest op het coronavirus. Het bedrijf is vervolgens geruimd. Omdat dit bedrijf buiten het risicogebied in Zuid-Nederland ligt, worden extra maatregelen genomen. Dit is het zeventigste nertsenbedrijf waar het coronavirus is vastgesteld.

Extra+maatregelen+na+nertsenbedrijf+met+corona+in+Putten
© Douwe Korting

De coronabesmetting kwam op 19 november aan het licht in het kader van het early warning-systeem. Daarbij moet ieder nertsenbedrijf kadavers van nertsen opsturen om te laten onderzoeken op het coronavirus. Dit bedrijf ligt in een gebied waar nog niet eerder dit virus onder nertsen is aangetoond.

Opvallend genoeg werd hier in het kader van het early warning-systeem wel positieve monsters gevonden en bij een bevestigingsonderzoek door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op 20 november niet. Alle onderzochte nertsen reageerden bij de controletest negatief. Dit is al vaker voorgekomen. Telkens bleek het om een beginnende virusuitbraak te gaan en moesten bedrijven later alsnog worden geruimd vanwege corona. Dat is reden om dit bedrijf direct te ruimen. Zeker ook omdat de virusbron zich hier in een nieuw gebied laat zien.


Nog 35 bedrijven over

Daarmee komt de teller van het aantal geruimde bedrijven op 70. Op dit moment zijn er nog 35 bedrijven waar wordt gepelsd. Op alle overige 21 bedrijven zonder corona-uitbraak zijn alle nertsen gedood.


Er gelden extra maatregelen voor de bedrijven waar nog nertsen worden gehouden. Zo zijn nertsenhouders en medewerkers van het bedrijf verplicht om een FFP2-masker te dragen.


Extra monsters

Ook moeten, als alle pelsdieren op het bedrijf zijn gedood, extra monsters van deze dieren worden genomen. Alleen als deze monsters negatief testen op corona, worden het bedrijf vrijgegeven voor verdere activiteiten.

Voor bedrijven die niet zelf kunnen pelzen, gelden voorwaarden voor het vervoer van kadavers of natte vellen naar een pelscentrum. Daarbij gaat het onder meer om het een-op-eenvervoer naar het pelscentrum en een grondige reiniging van de vervoermiddelen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  28° / 19°
  35 %
 • Dinsdag
  27° / 16°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
Meer weer