Fosforgehalte voorjaarskuil uitzonderlijk laag

De fosforgehaltes in graskuilen die in het voorjaar zijn gemaakt, zijn dit jaar uitzonderlijk laag. Adviseur Richard Snoek van mengvoercoöperatie De Samenwerking adviseert melkveehouders dit goed in de gaten te houden.

Fosforgehalte+voorjaarskuil+uitzonderlijk+laag
© Twan Wiermans

Hoe laag zijn de fosforgehaltes?

'Het is echt extreem dit jaar. Zo'n laag fosforgehalte in voorjaarskuilen hebben wij nog nooit gezien. Voor verse koeien moet het fosforgehalte minimaal 3,6 gram per kilo droge stof zijn. Maar we komen nu geregeld graskuilen tegen waarin het fosforgehalte op 2,8 gram per kilo droge stof blijft steken.'

Een fosfortekort is niet van de ene op de andere dag een probleem, maar na verloop van tijd wordt het gevaarlijk

Richard Snoek, adviseur De Samenwerking

Waardoor komt dat?

'Wij denken dat het komt door het droge voorjaar, vooral de maand april. Het is apart, want de eiwitgehaltes zijn juist goed. Normaal is het fosforgehalte laag als ook het eiwitgehalte laag is. Dat is nu niet zo.'


Wat zijn de gevolgen?

'Het is vooral een risico voor de diergezondheid. Je zult er als melkveehouder niet direct iets van merken. Een fosfortekort is niet van de ene op de andere dag een probleem, maar na verloop van tijd wordt het gevaarlijk. De kans bestaat dat koeien tegen de vlakte gaan. De verschijnselen lijken op melkziekte, maar dat is het dan dus niet.'


Doet dit probleem zich overal voor?

'Onze klanten zitten voornamelijk in het Groene Hart, in het veenweidegebied. Of het in andere gebieden in Nederland ook zo is, weet ik niet. Bij ons is het wel een speerpunt geworden in de voeradvisering. We hebben er al een webinar over gehad en in de gesprekken met al onze klanten stellen we het aan de orde. Natuurlijk kan het per bedrijf erg verschillen.'


Waar zit dat verschil vooral in?

'De fosforgehaltes in de graskuilen verschillen natuurlijk. Maar het heeft ook te maken met het rantsoen. Er zijn bedrijven die hoofdzakelijk graskuil voeren. In gras zijn de fosforgehaltes hoger dan in mais. Maiskuilen zitten vaak op een fosforgehalte van 1,7 à 2 gram per kilo droge stof. Dus als je een kwart tot een derde mais voert, dan is de noodzaak om fosfor in het voer bij te sturen er veel sneller.'


Hoe kun je het beste bijsturen?

'Melkveehouders die veel gras voeren, kunnen latere sneden met een hoger fosforgehalte mengen met de eerste en tweede snede waarin het fosforgehalte laag is. Soms is dat niet voldoende of het past niet in de voerstrategie. Met snijmais in het rantsoen lukt dat ook niet altijd. Wij adviseren om bijproducten met een hoog fosforgehalte of om monocalciumfosfaat bij te mengen. Dat kan als mengsel, maar ook op maat gemaakt in het krachtvoer.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  5° / -1°
  10 %
 • Zondag
  6° / 2°
  20 %
 • Maandag
  8° / 5°
  50 %
Meer weer