Fosforuitscheiding+kan+omlaag+bij+biologisch
Nieuws
© Persbureau Noordoost

Fosforuitscheiding kan omlaag bij biologisch

Biologische varkens- en leghennenhouders kunnen de fosforuitscheiding met 10 tot 15 procent verlagen door een combinatie van voedingsmaatregelen. Dat stellen onderzoekers van Wageningen Livestock Research.

De afgelopen jaren zijn er diverse onderzoeken gedaan in deze biologische sectoren. De genoemde winst is te behalen door het goed inschatten van fosforverteerbaarheid van de mengvoergrondstoffen, benutten van het enzym fytase en afstemmen van de hoeveelheid verteerbaar fosfor in het voer op de behoefte van de dieren. Hierdoor wordt het fosfaatgehalte in de mest aanzienlijk gereduceerd.

Bij leghennen is er ook veel winst te bereiken door het toepassen van split-feeding. Hierbij krijgen de hennen in de ochtend voer dat gericht is op eivorming en in de middag op eischaalvorming.

Drijfmest scheiden

Bij biologische varkens is het goed mogelijk om de drijfmest te scheiden in een fosfaatrijke en een fosfaatarme fractie. De fosfaatrijke fractie is geschikt voor export. Door deze mest te exporteren, vermindert de druk op de binnenlandse biologische mestmarkt.

Het onderzoek is uitgevoerd door middel van de Publiek Private Samenwerking (PPS) 'Vermindering fosforexcretie door biologisch gehouden varkens en pluimvee'. Hierin werkten Vereniging Biologische Varkenshouders (VBV), de Biologische Pluimveehouders Vereniging (BPV), ForFarmers/Reudink, Agruniek-Rijnvallei, ABZ-Diervoeding, Wageningen University & Research, Schothorst Feed Research en het Louis Bolk Instituut samen.

Weer

 • Donderdag
  16° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
Meer weer