Mineralencheck biedt nu ook inzicht in fosforuitscheiding

De Mineralencheck van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) is uitgebreid met fosfor. Melkveehouders krijgen hierdoor nu via tankmelk eenvoudig inzicht in de fosforuitscheiding van hun koppel melkvee.

Mineralencheck+biedt+nu+ook+inzicht+in+fosforuitscheiding
© Nieuwe Oogst

Het is voor het eerst dat een dergelijke test in Nederland beschikbaar komt, meldt de GD. Met de toevoeging van fosfor staan er straks vijf mineralen op de uitslag van de Mineralencheck: jodium, selenium, zink, koper en fosfor. De uitslag geeft aan of er teveel of juist te weinig mineralen worden gevoerd aan het melkvee, en helpt bij te sturen waar nodig.

Het afgelopen jaar had de fosfaatregelgeving een grote impact op de Nederlandse melkveehouderij. Door de strengere bemestingsnormen nemen de fosforgehaltes in krachtvoer af. Dat heeft op termijn effect zal het fosforgehalte in het ruwvoer. De uitdaging is de koeien hierbij gezond en productief te houden.

Gebrek

Een langdurig te laag fosforgehalte in het rantsoen kan volgens de GD zorgen voor een verminderde voeropname, afname van het lichaamsgewicht en een lagere melkproductie. Om fosforgebrek te voorkomen is het van belang om de opname en uitscheiding van fosfor zo goed mogelijk in beeld te hebben.

Fosfor dat via het rantsoen is opgenomen verlaat het lichaam voornamelijk via de melk en de mest. Op basis van de tot nu toe beschikbare gegevens worden momenteel veel rantsoenen op melkveebedrijven samengesteld met de aanname dat één liter melk één gram fosfor bevat. In werkelijkheid blijkt het fosforgehalte in tankmelk tussen bedrijven sterk te variëren.

Door in de rantsoenberekening gebruik te maken van het werkelijke fosforgehalte in de tankmelk, kunnen melkveehouders samen met hun voeradviseur en/of dierenarts de koeien beter op de norm voeren, zonder dat de diergezondheid en melkproductie door een mogelijk fosfortekort in gevaar komen.

Aanmelden

Melkveehouders die zich aanmelden voor de Mineralencheck kunnen kiezen tussen twee, vier, of zes tankmelkmetingen per jaar. Momenteel maken ruim 2.600 boeren hiervan gebruik om op deze manier een optimum te bereiken in hun mineralenmanagement.

Melkveehouders die zich voor 20 december 2017 bij de GD aanmelden voor de Mineralencheck ontvangen in januari/februari 2018 hun eerste uitslag, met daarop dus vijf mineralen.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer