Gebruiksverbod+gewasbeschermingsmiddelen+van+tafel
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Gebruiksverbod gewasbeschermingsmiddelen van tafel

De rechter zet een streep door het wettelijk verbod op het professioneel gebruik van gewasbeschermingsmiddelen buiten de landbouw.

Gerechtshof Den Haag heeft deze uitspraak gedaan in hoger beroep dat is ingesteld door Nefyto en Artemis, belangenorganisaties voor producenten van gewasbeschermingsmiddelen.

Sinds oktober 2016 gold een verbod op het gebruik van onkruidbestrijdingsmiddelen op verhardingen. Later werd dit met uitzonderingen uitgebreid naar al het professioneel gebruik van gewasbeschermingsmiddelen buiten de landbouw.De rechter stelt de producenten van gewasbeschermingsmiddelen nu in het gelijk, omdat de wettelijke basis voor het verbod ontbreekt. Het gebruiksverbod is daarmee niet meer van kracht.


Drempel voor ontwikkeling nieuwe middelen

In een reactie melden Nefyto en Artemis dat ze blij zijn met deze uitspraak van het Gerechtshof. Zij wijzen erop dat het gebruiksverbod ook een drempel was voor fabrikanten om nieuwe biologische en laagrisico-middelen te ontwikkelen.

De directe consequentie van de uitspraak is dat het professioneel gebruik van toegelaten gewasbeschermingsmiddelen buiten de landbouw weer volgens de voorschriften van het etiket is toegestaan.


Eikenprocessierups

Tot dat gebruik horen ook de biologische middelen die ingezet worden tegen eikenprocessierups en tegen bijvoorbeeld ziekten op sportvelden en golfterreinen. De bedrijven die aangesloten zijn bij Nefyto en Artemis zeggen toe dat ze er alles aan doen om vermijdbaar gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te voorkomen.

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer