Minder middelemissie met gesloten systeem

Jan Reinier de Jong uit Odoorn heeft een 'easyconnect closed transfer system' op zijn veldspuit laten bouwen. Het gesloten vulsysteem voorkomt emissie van gewasbeschermingsmiddelen en blootstelling aan de gebruiker.

Minder+middelemissie+met+gesloten+systeem
© Fotopersbureau Jan Anninga

De Drentse akkerbouwer is als eerste boer in Nederland gaan samenwerken met BASF, nadat zijn rol als ambassadeur van de Stichting Veldleeuwerik kwam te vervallen. Met BASF als hoofdsponsor heeft De Jong bij CHD Eefting in Ter Apel het systeem op een acht jaar oude CHD-veldspuit laten plaatsen.

'Ik houd me bezig met duurzaamheid en bewust gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Als voorbeeldbedrijf wil ik aan boeren laten zien wat er mogelijk is met een 'closed transfer system'. Jammer dat er door het coronavirus nu geen groepen boeren op mijn bedrijf mogen komen', zegt De Jong.


Proefkonijn

Het systeem bestaat uit twee componenten: een dop, voorgemonteerd op containers, en een koppelstuk. Veel ervaring is daar nog niet mee. 'Ik zie mezelf als een soort proefkonijn', zegt De Jong. Als hij een nieuwe veldspuit koopt, laat hij het systeem overplaatsen.

Op dit moment zijn er twee gesloten systemen: easyconnect van BASF, waarbij inmiddels ook Adama, Certis, Corteva, Nufarm en Syngenta zijn betrokken, en easyFlow van Bayer. Beide systemen kunnen de hoeveelheden doseren en hebben een spoelfunctie. Zo'n systeem zou vanaf 1 januari 2024 weleens verplicht kunnen zijn.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer