Landbouwpercelen+gezond+voor+omwonenden
Nieuws
© Han Reindsen

Landbouwpercelen gezond voor omwonenden

Veel aandoeningen komen juist minder vaak voor bij inwoners rond landbouwpercelen. Dit blijkt uit verkennend onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), de Universiteit Utrecht en het Nivel onder alle inwoners van Nederland buiten de steden.

Mensen die binnen 250 meter van landbouwpercelen wonen waar gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt, hebben gemiddeld in aantal ook niet meer gezondheidsproblemen dan mensen met geen of weinig landbouwpercelen in de buurt.

De conclusie van deze tweede verkenning sluit aan bij de resultaten van een eerste verkenning in 2018. Toch valt het de onderzoekers op dat sommige aandoeningen significant vaker voorkomen dan gemiddeld in niet-stedelijke gebieden in Nederland.


Geen verband gewasbescherming

Zo blijkt uit de data dat binnen 250 meter van maisteelt mensen vaker overlijden aan luchtwegaandoeningen, met name COPD. Ook sterven meer mensen aan leukemie in de buurt van roulatieteelt van granen, bieten en aardappelen. Verder lijkt in de buurt van graanpercelen zelfdoding vaker voor te komen. Hoewel deze verbanden significant zijn aangetoond, is er geen bewijs voor een link met het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

Om erachter te komen of chemische gewasbeschermingsmiddelen extra gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken, is meer onderzoek nodig. Door ook de leefstijl mee te nemen, wordt duidelijker welke rol deze middelen spelen. Veel gezondheidsproblemen kunnen namelijk ook andere oorzaken hebben, zoals roken of de werkomgeving.

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
 • Zondag
  8° / 4°
  30 %
Meer weer